Itt az ukrán bejelentés, ekkor kezdődhetnek béketárgyalások Moszkvával

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel Kínában egyeztetett a háborúról. A tárcavezető elmondta, hogy milyen feltételek mellett hajlandók leülni az oroszokkal a békéről tárgyalni. Moszkva reakciója sem késett az üzenetre.

2024. 07. 24. 13:23
Ukrajna, 2024. július 19. Az orosz védelmi minisztérium által 2024. július 19-én közreadott videóról készített képen orosz katonák Uragan rakéta-sorozatvetõvel lövik az ukrán állásokat Ukrajnában. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva nem utasította el a tárgyalásokat, de azok részletei is fontosak. Ezt Dmitrij Peszkov, az orosz elnök sajtótitkára nyilatkozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszternek Kijev párbeszédre való készségéről szóló szavait kommentálva – írja az orosz sajtó.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője részt vesz az orosz elnök és a bahreini király találkozóján a moszkvai Kremlben 2024. május 23-án. (Fotó: JURIJ KOCHETKOV / POOL / AFP)
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője részt vesz az orosz elnök és a bahreini király találkozóján a moszkvai Kremlben 2024. május 23-án. (Fotó: Jurij Kochetkov/POOL/AFP)

Maga az üzenet – mondhatni – összhangban áll a mi álláspontunkkal. Az Oroszországi Föderáció soha nem utasította el a tárgyalásokat, de az általunk még nem ismert részletek fontosak, ezért megvárjuk a további tisztázást

 – mondta a Kreml képviselője.

Nem bíznak Moszkvában az ukránok

Kuleba szerdán találkozott Vang Ji kínai külügyminiszterrel, akivel több órán át tárgyalt. Ez az első látogatása az ázsiai országban az ukrán tárcavezetőnek, amióta elkezdődött az orosz–ukrán háború. Az AP amerikai hírügynökség szerint az orosz invázió feszültséget okozott a kínai–ukrán kapcsolatokban is.

Meggyőződésem, hogy az igazságos béke Ukrajnában Kína stratégiai érdeke, és Kína globális békeerőként betöltött szerepe fontos

 – mondta Kuleba. Az ukrán politikus hozzátette: Kijev nyitott az Oroszországgal való tárgyalásokra, ha Moszkva is jó szándékkal kész erre, erre azonban Ukrajna jelenleg nem lát bizonyítékot.

Kuleba megismételte, hogy (Kijev) kész bevonni az orosz felet a tárgyalási folyamatba, annak egy bizonyos szakaszában, amikor Oroszország készen áll a jóhiszemű tárgyalásokra, de hangsúlyozta, hogy az orosz oldalon jelenleg nincs erre készség

 – áll a minisztérium közleményében.

Borítókép: Az orosz védelmi minisztérium által 2024. július 19-én közreadott videóról készített képen orosz katonák Uragan rakéta-sorozatvetővel lövik az ukrán állásokat Ukrajnában. (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.