Lemondott a háborúpárti észt miniszterelnök

Brüsszeli posztra cseréli hazája vezetését a politikus. Kaja Kallas ideiglenes kormányfő marad a következő észt kormány megválasztásáig.

2024. 07. 15. 10:53
VON DER LEYEN, Ursula; KALLAS, Kaja
Brüsszel, 2024. június 28. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Kaja Kallas észt miniszterelnök sajtóértekezletre érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. június 28-án hajnalban. Von der Leyent újraválasztották a bizottság elnökévé, Kallast pedig az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõjévé választották. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaja Kallas észt miniszterelnök hétfőn benyújtotta lemondását az elnöknek – jelentette az ERR közszolgálati televízióra hivatkozva a Reuters. A döntésre azért került sor, mert a politikust az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének javasolták.

Joe Biden amerikai elnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) a NATO washingtoni csúcstalálkozójának ülésére érkező Kaja Kallas észt miniszterelnököt fogadja 2024. július 10-én. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Joe Biden amerikai elnök (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (j) a NATO washingtoni csúcstalálkozójának ülésére érkező Kaja Kallas észt miniszterelnököt fogadja 2024. július 10-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Sajtóbeszámolók szerint ugyanakkor ő marad Észtország ideiglenes miniszterelnöke a következő kormány augusztus elején történő megerősítéséig. Kallas 2021 óta tölti be a kormányfői posztot, és három egymást követő kabinetet vezetett. Nyáron a tervek szerint lemond a pártelnöki posztjáról is.

Távozik a háborúpárti észt vezetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Kaja Kallas egyébként az Ukrajnának nyújtott korlátlan fegyveres támogatás egyik legvehemensebb szószólója. A háborúpárti politikus a minap épp azt fejtegette, hogy szerinte a félelem tartja vissza a „szabad világot” Ukrajna támogatásától. 

Az országoknak különböző félelmeik vannak, legyen az nukleáris félelem, az eszkalációtól való félelem, a migrációtól való félelem. Nem szabad a félelem csapdájába esnünk, mert Putyin ezt akarja. Azt akarja, hogy féljünk, és félelemből ne támogassuk Ukrajnát

– magyarázta akkor Kallas. 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Kaja Kallas észt miniszterelnök sajtóértekezletre érkezik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2024. június 28-án hajnalban (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.