Medvegyev a Nyugat és Moszkva közti hadüzenetről beszélt

A volt orosz elnök szerint, amennyiben Ukrajna NATO-tag lesz, az már lényegében hadüzenetet jelentene Oroszország ellen. Medvegyev szerint a katonai szövetség lassan egy olyan pontra jut, ahonnan már nincs visszatérés.

2024. 07. 17. 12:52
Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke 2022. február 21-én Moszkvában. (Borítókép: Alekszej NIKOLSKY / Szputnyik / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök kijelentette, hogy Ukrajna NATO-csatlakozása hadüzenetet jelentene Moszkva ellen, és csak a szövetség „megfontoltsága” akadályozhatja meg, hogy a bolygó darabokra hulljon. 

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke 2022. június 22-én Moszkvában. (Fotó: Jekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP)
Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke 2022. június 22-én Moszkvában. (Fotó: Jekaterina Shtukina/Szputnyik/AFP)

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének vezetői a múlt heti csúcstalálkozójukon ígéretet tettek arra, hogy támogatják Ukrajnát a „teljes euroatlanti integráció visszafordíthatatlan útján, beleértve a NATO-tagságot is”, de nyitva hagyták, hogy a tagság mikor következhet be – jegyzi meg a Reuters.

Medvegyev nem először figyelmeztet

Medvegyev, aki az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, most azt mondta, hogy Ukrajna tagsága túlmutat Moszkva biztonságának közvetlen fenyegetésén.

Ez lényegében hadüzenet lenne

– mondta szerdán közzétett nyilatkozatában. Hozzátette: – Azok az akciók, amelyeket Oroszország ellenfelei évek óta tesznek ellenünk, kiterjesztve a szövetséget, a NATO-t arra a pontra viszik, ahonnan már nincs visszatérés.

Nem a mostani az első kemény megjegyzése Kijev tagságával kapcsolatban. Az orosz politikus korábban úgy fogalmazott: 

A következtetés nyilvánvaló. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Ukrajna „visszafordíthatatlan útja” a NATO felé akár Ukrajna eltűnésével, akár a NATO eltűnésével végződjön.

Medvegyev hozzátette: az lenne a legjobb, ha mindkettő teljesülne.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke 2022. február 21-én Moszkvában (Borítókép: Alekszej Nikolsky/Szputnyik/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.