Orbán Viktor egy hős, mondja a svájci újságíró

A svájci Weltwoche lap főszerkesztője méltatta az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnökét. Roger Köppel szerint a diplomácia azt jelenti, hogy beszélünk egymással, szavakkal, s nem fegyverekkel.

2024. 07. 08. 11:11
ORBÁN Viktor; PUTYIN, Vlagyimir
Orbán Viktor Moszkvában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békemissziója részeként a magyar miniszterelnök Kijevbe, Moszkvába és Pekingbe is ellátogatott. Orbán Viktor következő állomása Washington lesz. A tárgyalásokkal kapcsolatban a nagynevű svájci Weltwoche lap főszerkesztője is megszólalt.

Roger Köppel kijevi és moszkvai tárgyalására is elkísérte a kormányfőt. A YouTube-on megnézhető videójában úgy fogalmazott: 

– Amit a múlt héten tapasztalhattam, az rendkívül érdekes, sőt történelmi jelentőségű volt. 

Négy nap alatt Kijevben voltunk Zelenszkij elnökkel, majd nem sokkal később Moszkvában Putyin elnökkel – mondta. Hozzátette: hihetetlen, hogy milyen hamis híreket kürtölnek ezzel kapcsolatban világgá. Orbán Viktor már az elején elmondta, hogy nem folytat béketárgyalásokat, erre nincs felhatalmazása.

De most azt kell tennünk, hogy először is minden diplomáciai csatornát nyitva tartunk, és mindkét féllel beszélünk. Ez a diplomácia, hölgyeim és uraim. A diplomácia azt jelenti, hogy beszélünk egymással, szavakkal, nem fegyverekkel

– húzta alá Köppel. Kiemelte: mindkét féllel kell a párbeszéd, nem csak azokkal, akiknek a véleménye jobban megfelel, mint a másiké. 

Amikor most látom, hogy milyen allergiás, milyen ellenséges, milyen keserű reakciókat vált ki Brüsszelben, de Berlinből is ez az utazás, akkor az a benyomásom, hogy ezek az urak elfelejtették, hogy mit is jelent a diplomácia, és milyen fontos a diplomácia

 – jelentette ki az újságíró.
Leszögezte: számára Orbán Viktor egy becsületes ember ezekben a sötét időkben.

Ezek hősies erőfeszítések, amiket itt tesz

– fogalmazott a főszerkesztő. Hangsúlyozta: 

néhány kritikus megfigyelő vagy újságíró kollégám kétségtelenül kárörvendve szid majd, hogy miként juthat bárkinek is eszébe Orbán Viktort hősnek nevezni. De számomra ő az.

Mint mondta: Kelet-Ukrajnában naponta halnak meg emberek a harctéren. Nekünk kötelességünk – ha úgy tetszik, keresztényi kötelességünk –, hogy véget vessünk ennek az öldöklésnek, és ezt a rendelkezésünkre álló eszközökkel meg is kell tennünk – tette hozzá.

Elérkeztünk arra a pontra, ahol be kell látnunk, hogy sem a szankciók, sem a fegyverkezés nem tudta megállítani az oroszokat

– közölte Roger Köppel, aki szerint most már tárgyalásokra van szükség, hogy véget vessünk az öldöklésnek.

Orbán Viktor békemissziójával kapcsolatban úgy fogalmazott, az hősies küldetés, hogy kihozza az embereket a lövészárkokból, és legalább megpróbálja megalapozni, hogy a dolgok ebbe az irányba mozduljanak el.

Számomra ez az ember egy hős

– emelte ki.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyal Moszkvában 2024. július 5-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.