Orosz vadászgép zavarta el a brit harci repülőket + videó

Túl közel merészkedtek az orosz légtérhez.

2024. 07. 25. 14:14
Az orosz Szu-27-est egy amerikai felderítő gép kapta lencsevégre. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy orosz Szu-27-es vadászgép zavarta el a Fekete-tengernél az orosz légtér közelébe merészkedő brit harci repülőket – írta közleményében a moszkvai védelmi tárca. Állításuk szerint a brit légierő RC-135-ös felderítő repülőgépe, valamint az azt kísérő két Eurofighter Typhoon vadászbombázója Románia irányából közelítette meg Szevasztopolt. Mikor a járőröző Szu-27-es azonosította őket, a brit gépek visszafordultak.

Az oroszok emlékeztettek, hasonló incidens történt a Fekete-tenger felett már októberben is, akkor is három brit gépet kergettek el. Nemrégiben amerikai bombázók közelítették meg az orosz légteret, de egy túl közel merészkedő norvég gépet is „ki kellett kísérni”. 

Különösen az ukrajnai háború kirobbanása óta elég gyakoriak az efféle feszült helyzetek. Nemrégiben a brit védelmi minisztert szállító repülőgép rendszerét zavarták meg, mikor Legyenlországból tartott vissza az Egyesült Királyságba, és orosz területek közelében haladt el. Akkor a Kalinyingrád orosz exklávé közelében a Dassault Falcon 900 típusú repülőgép műholdas jeladója, melyet a helymeghatározáshoz is hasznának, körülbelül 30 percig nem működött.

Kalinyingrád környékén egyébként is meglehetősen „forró” a légtér. A NATO többször beszámolt róla, hogy a balti légteret biztosító gépeik azonosítatlan orosz harci gépeket fogtak el. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.