Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

F–35-ös a Gripen ellen: légi csatát gyakorolt a NATO

Két külön generáció „csapott össze”.

2024. 03. 21. 15:26
Dán F-35-ös és svéd JAS-39 Gripen hadgyakorlata. Fotó: NATO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

NATO-szövetségesként először gyakorlatoztak együtt dán F–35-ösök és svéd JAS–39 Gripenek – adta hírül a NATO. Mint írják, a művelet közben 1 az 1 elleni „barátságos légi csatára” is sor került. 

A részletes beszámolóból kiderül, azt modellezték, a két eltérő generációt képviselő vadászgép hogyan képes együttműködni. A svéd JAS–39 Gripen ugyanis úgynevezett negyedik (négy és feledik) generációs, első repülése 1988-as, az amerikai fejlesztésű F–35-ös viszont a legkorszerűbb ötödik generációs, 2011-től állt hadrendbe. Éppen ezért érdekes, hogyan lehet kihasználni a két harci gép eltérő tulajdonságait. 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vadászgépek jól kiegészítik egymást. 

Az F–35-ös rendkívüli mennyiségű adatot tud összegyűjteni, amit viszont a szövetséges erőkkel is meg tud osztani. Ugyanakkor a JAS–39 Gripen is jelentős tűzerőt képes hozzáadni.

Az egyik F–35-ös dán pilótája arról is beszámolt, hogy lehetőségük nyílt az 1 az 1 elleni küzdelmet is gyakorolni. Annyit elárult, hogy mivel általában szintén F–35-ösök „ellen” gyakorolnak, a svéd gépek pedig teljesen másképpen repülnek, ezért komoly kihívást jelentett a feladat.

Azt viszont nem mondták el, hogy a „légi csatát” ki nyerte.

Az ütközet felkeltette a kommentelők érdeklődését is, a közösségi médiában élénk vita alakult ki róla. Egyesek szerint nagy bajt jelentene, ha egy ötödik generációs, legkorszerűbb harci gépet legyőzne az előző generáció. Mások arra mutattak rá, rengeteg függ a körülményektől, és nagyon is elképzelhető egy ilyen forgatókönyv. 

Borítókép: Dán F–35-ös és svéd JAS–39 Gripen hadgyakorlata. (Forrás: NATO/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.