Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Ostromra készülnek a migránsok a spanyol–marokkói határnál + videó

Emberkereskedők és Spanyolországba igyekvő afrikaiak egy zárt Whatsapp-csoportban osztanak meg egymással információkat és készülnek fel a határkerítés ostromára.

2024. 07. 04. 21:02
Fotó: Anadolu via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétszáz szubszaharai származású illegális bevándorló készül megostromolni a határkerítést a Spanyolországhoz tartozó Ceuta mellett. Sajtóinformációk szerint a migránsok hetek egy óta egy zárt, Marokkótól Spanyolországig nevű Whatsapp-csoportban osztanak meg egymással különféle tartalmakat és tájékoztatják egymást arról, hogy ki merre jár. Úgy tudni, hogy legkevesebb kétszáz fő az exklávé határán tartózkodik, rajtuk kívül pedig még többen igyekeznek eljutni a térségbe, és közben próbálnak felkészülni a határkerítés megtámadására.

A La Gaceta című lap arról ír, hogy a migránsokon kívül embercsempészek is vannak a zárt csoportban, ahol egyebek mellett olyan videót is megosztottak már egymással, amelyen egy szubszaharai származású, de Marokkóban élő férfi azt mutatja be, hogyan kell horgokat készíteni, illetve rögzíteni a kezükre ahhoz, hogy sikeresen fel tudjanak mászni a kerítésre, majd meg tudják védeni magukat az azt védő rendőröktől.

Más videókon a Musa-hegy területe szerepel, ahol rengetegen gyülekeznek és várják a csoport vezetőinek utasításait, valamint beszámolnak a határtámadás előkészületeinek előrehaladásáról. Vannak, akik már túl is vannak az illegális belépésen, és a ceutai bevándorlók ideiglenes központjából osztanak meg tartalmakat és biztatják társaikat. Szerdán egy kisebb csoport a vízen keresztül próbált meg átjutni Ceutába, úszógumik és karúszók segítségével igyekeztek a felszínen tartani magukat. A hatóságok épségben a szárazföldre tudták húzni őket.

A spanyol sajtó által összegyűjtött információk ellentétben állnak a szocialista kormány belügyminisztériuma által közzétettekkel, amelyek szerint az illegális migrációt kontrollálják a térségben. A La Gaceta által megkérdezett rendőrségi források állítják, hogy valóban csökkent a migrációs nyomás, viszont így is hetente érkeznek kisebb csoportok a kerítés mellé, hogy a jobb élet reményében megpróbáljanak Spanyolországba jutni. Májusban közel száz illegális bevándorló lépett be Ceutába, ami harminc százalékkal több a tavalyi év azonos időszakában regisztrált adatnál.

Borítókép: Egyre nehezebb fenntartani a rendet a spanyol partoknál az illegális migránsok miatt  (Fotó: Anadolu via AFP/Diego Radames)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.