Zsarolás, bojkott, nyomásgyakorlás – ezt kapja hazánk Brüsszeltől

Újabb támadást indított az Európai Unió Magyarország ellen. A brüsszeli döntéshozóknak nem tetszik Orbán Viktor békemissziója, a soros elnökségre mérnének csapást.

Forrás: Facebook, MTI2024. 07. 16. 11:08
VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2024. június 28. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban. Von der Leyent újraválasztották a bizottság elnökévé. MTI/EPA pool/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország soros EU-elnöksége elkötelezett az európai uniós tagállamokkal és intézményekkel folytatott lojális együttműködés mellett – közölte hétfőn Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az X-en.

Bóka hangsúlyozta, hogy az uniós tagállamokat és intézményeket meghívták az elnökségi rendezvényekre, melyek célja a közös kihívások kezelése. Kiemelte azt is, hogy ezen a feladaton és felelősségen minden tagország és uniós intézmény osztozik. 

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió a tagállamok által alkotott nemzetközi szervezet, az Európai Bizottság pedig az EU intézménye, és a testület nem válogathatja meg, hogy mely intézményekkel vagy tagállamokkal akar együttműködni.

 

Az Európai Bizottság minden döntése politikai megfontolásokon alapul?

– vetette fel Bóka János.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az Európai Bizottság arra kérte biztosait, hogy ne vegyenek részt informális miniszteri értekezleteken a magyar EU-elnökség alatt.  

Azzal, hogy ehelyett köztisztviselőket küld az ülésekre, a bizottság azt üzeni Budapestnek, hogy szerintük elfogadhatatlan az EU-elnökség kihasználása

– nyilatkozta az egyik tisztségviselő a Politicónak.

Eric Mamer, az uniós bizottság vezető szóvivője pedig előzőleg az X-en azt tette közzé, hogy az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy bojkottálni fogja a magyar EU-elnökséget, ami egyértelműen Ursula von der Leyen bizottsági elnök választási kampányának része

– írta Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke hétfőn az X-en.

Hozzászoktunk már, hogy különösen Magyarország ellen használja az uniós intézményeket politikai zsarolásra és nyomásgyakorlásra

– tette hozzá. Ez elfogadhatatlan, és szembemegy az európai együttműködés lényegével – hangsúlyozta Gál Kinga.

A háborúpárti brüsszeli elit a békemisszió miatt állna bosszút Magyarországon, bojkottálják a magyar uniós elnökséget – jelentette ki az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára a Facebook-oldalára feltöltött hétfő esti bejegyzésében.

Zsigmond Barna Pál azt írta, Ursula von der Leyen bizottsági elnök szóvivője a közösségi médiában bejelentette, hogy a magyar miniszterelnök békemissziója miatt nem vesznek részt felsővezetői szinten az uniós tanácsüléseken.

Az európai parlamenti választásokat követően a baloldali és liberális elit az Európai Néppárttal közösen újra megalkotta a »háborúpárti koalíciót«, és a jelenlegi bizottsági elnök újraválasztására készülnek csütörtökön, miközben pedig az emberek a változásra szavaztak, a »háborúpárti Brüsszel« továbbra sem keresi a béke útját, és nyomást gyakorol azokra, akik a békéért dolgoznak

 – hangsúlyozta az államtitkár.

Az Európai Bizottság képtelen belátni, hogy az európai emberek békét akarnak, erre pedig tárgyalással, a diplomáciai csatornák újranyitásával, párbeszéddel sokkal nagyobb esély van, mint az eddigi, fegyverszállításokra, szankciókra alapuló stratégiával – tette hozzá.

Az elmúlt két és fél év európai, brüsszeli és washingtoni stratégiája nem működött, bár a nyugati baloldali politikusok erről nyíltan nem beszélhetnek, mert akkor a saját politikai stratégiájuk kudarcát ismernék be

– hangsúlyozta.
Zsigmond Barna Pál bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a harctéren nincs megoldás, azt máshol kell keresni, méghozzá a tárgyalóasztalnál, a diplomáciai csatornák megnyitásával.

Azt látjuk, hogy a magyar miniszterelnökön kívül elfogytak azok az európai politikusok, akik mindenkivel beszélni tudnának, akit mindenhol fogadnának, akit mindenhol tárgyalópartnerként elfogadnának, és Brüsszel ahelyett, hogy maga is a békén dolgozna, zsarolással próbálja a háborúpárti baloldal oldalára kényszeríteni hazánkat

– fogalmazott.
Az államtitkár leszögezte, a magyar elnökség továbbra is elkötelezett az őszinte együttműködés mellett az Európai Unió tagállamaival és intézményeivel, de ugyanígy a béke mellett is.
A tagállamok meghívást kaptak az elnökségi eseményeken való részvételre, amelyek legfőbb célja a párbeszéd folytatása, Európa versenyképességének helyreállítása és az, hogy Európa visszanyerje vezető szerepét a világban. Ez a feladat és felelősség valamennyi tagállamnál és intézménynél közös – fűzte hozzá.
Zsigmond Barna Pál szerint sajnálatos, hogy a jelenlegi „Von der Leyen Bizottság” a saját pártpolitikai érdekei alá rendeli Európa jólétét, békéjét és biztonságát, továbbra sem törődik az európai emberek véleményével, továbbra is a háború pártján áll, és zsarolja azokat, így Magyarországot, akik a békéért dolgoznak.

Mi Európa felemelkedéséért dolgozunk, ehhez pedig béke kell. Tegyük naggyá Európát!

– hangoztatta bejegyzésében az államtitkár.
Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján tartott sajtóértekezleten 2024. június 28-án hajnalban (Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.