A német belügyminiszter folytatná a fokozott határellenőrzést

Nancy Faeser belügyminiszter azt tervezi, hogy legalább a jövő évig folytatódnak az ideiglenes intézkedések a lengyel és más országokkal közös határon. Ezek csak akkor szűnnek meg, ha más EU-tagállamok is több menedékkérőt fogadnak be, írta a Süddeutsche Zeitung.

Forrás: Süddeutsche Zeitung2024. 08. 20. 11:23
Nancy Faeser (SPD), szövetségi belügyminiszter bemutatja a szövetségi rendőrség éves jelentését a szövetségi rendőrség „Neustadt” határőrhajójának fedélzetén.
Nancy Faeser (SPD), szövetségi belügyminiszter bemutatja a szövetségi rendőrség éves jelentését a szövetségi rendőrség „Neustadt” határőrhajójának fedélzetén. Fotó: Bernd Wüstneck Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az embercsempészek és az illegális migráció elleni küzdelem részeként Nancy Faeser német belügyminiszter ki akarja terjeszteni a határellenőrzést az ország határain, írta a német lap.

A szövetségi rendőrség egyik tisztje a német-cseh határátkelőhelyen, a Furth im Wald - Ceska Kubice határátkelőnél megállítja az országba belépő autó vezetőjét.
A szövetségi rendőrség egyik tisztje a német–cseh határátkelőhelyen, a Furth im Wald–Ceska Kubice határátkelőnél megállítja az országba belépő autó vezetőjét (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP!/Daniel Karmann)

Határellenőrzés „ameddig csak szükséges”

A szövetségi rendőrség folytatja a Németországba belépő utazók ellenőrzését. Faeser csak akkor akarja megszüntetni az ellenőrzéseket, ha az illegális migráció „érezhetően” csökken, írt erről a Tagesschau is.

Berlin továbbra is fenntartja a határellenőrzéseket Németország néhány szomszédos országával. A szociáldemokrata politikus ezt a német–lengyel határon tett látogatása során jelentette ki. Faeser hangsúlyozta, ez továbbra is érvényes lesz a Lengyelországgal, Csehországgal, Ausztriával és Svájccal közös határokra.

„…a határellenőrzés addig marad, amíg szükséges” – mondta Faeser görlitzi látogatásán.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter (SPD, M) beszél a szövetségi rendőrség tiszteivel a szövetségi rendőrség ellenőrző pontján a görlitzi Stadtbrücke határátkelőnél.
Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter (SPD) beszél a szövetségi rendőrség tisztjeivel a szövetségi rendőrség ellenőrző pontján a görlitzi Stadtbrücke határátkelőnél (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Glaser)

A belügyminiszter szerint már most is jól látható, hogy a határellenőrzésnek van hatása. Az illegális migráció csökkenőben van, de az ellenőrzéseket addig kell folytatni, amíg az „érezhetően” nem csökken.

A határok fokozott ellenőrzését korábban 2024. december 15-ig tervezték. Faeser szerint most ezt feltehetően meghosszabbítják mindaddig, amíg az európai menekültügyi rendszer reformja hatályba nem lép.

Az ellenőrzések 2023 októbere óta vannak érvényben

Faeser tavaly október közepén ideiglenes, helyhez kötött ellenőrzéseket vezetett be Németország Lengyelországgal, a Cseh Köztársasággal és Svájccal közös határán. Az osztrák–német határon pedig már a 2015-ös menekültválság óta vannak ilyen ellenőrzések.

Borítókép: Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter bemutatja a szövetségi rendőrség éves jelentését a „Neustadt” határőrhajó fedélzetén (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Bernd Wüstneck)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.