A német kancellár csökkentené a feszültséget a Közel-Keleten

Olaf Scholz egy esetleges a közel-keleti veszélygóc kialakulására figyelmeztette Benjamin Netanjahut. A kancellár szerint most van itt az ideje a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodás véglegesítésének.

Forrás: Unternehmen Heute2024. 08. 11. 13:52
Olaf Scholz német kancellár a 2024-es párizsi olimpiai játékok idején. (Fotó: AFP/STEPHANE DE SAKUTIN) Fotó: STEPHANE DE SAKUTIN Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael újabb gázai evakuálásokat rendelt el az iskolai óvóhely elleni támadás után, amely több halálos áldozatot követelt, írta a Reuters.

Israeli military kills at least 100 Palestinians in Gaza school bombing
A palesztinok 2024. augusztus 10-én megvizsgálják az Al-Taba'een iskola elleni izraeli támadást követő pusztítást (Fotó: Anadolu/AFP/Mahmoud İssa)

Több ország és nemzetközi szervezet is – köztük az ENSZ, az EU, Irán, Törökország és Nagy-Britannia – megdöbbenését fejezte ki a szombat hajnali gázavárosi iskola elleni izraeli támadás miatt. Szombaton a polgári védelmi szolgálat szerint legalább kilencven ember meghalt egy izraeli légitámadásban, amely egy olyan iskolára irányult, ahol palesztinok húzák meg magukat Gáza városában.

Az izraeli hadsereg közlése szerint az épületegyüttes és a mecset a Hamász és az Iszlám Dzsihád által terrortámadások elkövetésére használt katonai létesítmény volt.

13 EU countries to send search and rescue team to Turkiye
Wolfgang Buchner, a szövetségi kormány helyettes szóvivője sajtótájékoztatót tart Berlinben 2023. február 6-án (Fotó: Anadolu/AFP/Abdulhamid Hosbas)

Olaf Scholz német szövetségi kancellár vasárnap telefonon beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. A téma a közel-keleti helyzet volt – közölte Wolfgang Büchner helyettes kormányszóvivő.

Scholz hangsúlyozta, hogy a német kormány „határozottan elítéli” az Irán, a Hezbollah és mások részéről Izrael és polgárai biztonsága ellen irányuló fenyegetéseket, ugyanakkor „aggodalmát fejezte ki a közel-keleti regionális veszélygóc kialakulása miatt”, írta az Unternehmen Heute.

Most fontosabb, mint valaha, hogy megtörjük a megtorló erőszak pusztító spirálját, csökkentsük a feszültséget és konstruktívan kiálljunk a deeszkaláció mellett

– hangsúlyozta.

Ezzel összefüggésben a kancellár ismét arról beszélt, hogy most van itt az ideje a túszok szabadon bocsátásáról és a tűzszünetről szóló megállapodás véglegesítésének – mondta Büchner.

A Hamász elleni harcban számos katonai célt sikerült elérni, ugyanakkor a civil áldozatok és az emberi szenvedés a Gázai övezetben óriási. A gázai háború befejezése döntő lépés lenne a regionális deeszkaláció felé.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár a 2024-es párizsi olimpiai játékok idején. (Fotó: AFP/Stephane De Sakutin)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.