Akár 600-700 kilométer is lehet a hatótávolsága az új ukrán fegyvernek, ami a drón és a rakéta ötvözete

Ukrajna azt állítja, hogy van egy új, nagy hatótávolságú fegyvere, amellyel mélyen Oroszországon belül képes csapást mérni. Ezzel Ukrajna megoldja azt a gondját is, hogy nem kell engedélyt kérni a nyugati fegyverek Oroszországon belüli bevetésére. A fegyver a rakéta és a drón saját tervezésű kombinációja.

2024. 08. 27. 6:36
„Paljanicja” az új ukrán rakétadrón
„Palianicja” az új ukrán rakétadrón Forrás: Közösségi média
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrán fejlesztésű fegyverrel támadhatják a jövőben az orosz katonai légibázisokat, ahogy arról korábban beszámoltunk. Most az is kiderült egy interjúból, hogy a fegyver képes akár 600-700 kilométert is megtenni, és így Oroszországon belül, mélységi területeken is csapást mérni. Összehasonlítva a Strom Shadow rakétával, ami indítható hajóról, repülőgépről és tengeralattjáróról is, és mintegy 250–560 km hatótávolságú, az új ukrán rakétadrón földi indítású, ugyanakkor a fejlett nyugati Storm Shadow hatótávolságát túlszárnyalja. Egy ukrán katonai videó arra utalt, hogy a hatótávolsága megegyezik az Egyesült Államok által szállított ATACMS-szel. Az ukránok szerint ezzel a hatótávolsággal a Palianicja legalább húsz orosz repülőteret tud elérni.

Mihajlo Fedorov a AP hírügynökségnek beszélt az új rakétadrónról (vagy drónrakétáról). Ukrán tisztviselők szerint a Palianicját a kényszer szülte, mivel a háború 2022 februári kitörése óta Oroszország uralja az eget, Ukrajna nyugati szövetségesei pedig feltételekhez kötötték nagy hatótávolságú rakétáik Oroszországban való használatát – írta az AP.

Rusztem Umerov védelmi miniszter hétfőn ígéretet tett arra, hogy a fegyvert hamarosan bevetik az Ukrajna elleni támadásra válaszul – idézi az AP.

„Ukrajna készül válasszal. Saját gyártású fegyverekkel” – írta Facebook-oldalán. „Ez ismét bizonyítja, hogy a győzelemhez nagy hatótávolságú képességekre és az ellenség katonai létesítményei elleni csapásokra vonatkozó korlátozások feloldására van szükségünk.”

Borítókép: „Palianicja” az új ukrán rakétadrón (forrás: közösségi média)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.