Újabb óriási pusztítást végeztek az orosz–ukrán háborúban + videó

Oroszország több mint száz rakétával és mintegy száz csapásmérő Sahid drónnal támadta meg Ukrajnát.

Forrás: MTI2024. 08. 26. 19:00
Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a legnagyobb támadást indította Ukrajna ellen az orosz hadsereg
Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a legnagyobb támadást indította Ukrajna ellen az orosz hadsereg Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, nagyszabású csapást mértek az orosz fegyveres erők tengeri és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel, harcászati repülőgépekkel és drónokkal az ukrán energetikai infrastruktúra kritikus létesítményeire, amelyek az ukrán hadiipari komplexum működését biztosítják. A támadás 12 ukrajnai régiót érintett, közülük kilencben elektromos alállomások, háromban pedig olyan gázkompresszor-állomások jelentették a célt, amelyek az ukrán gázszállítási rendszer működését biztosítják.

Csapások érték a nyugati légifegyverek tárolóhelyeit is a kijevi és dnyipropetrovszki régióban lévő repülőtereken. Minden kijelölt célpontot eltaláltak, ennek következtében áramkimaradások keletkeztek, és megszakadt a fegyverek és lőszerek vasúti szállítása a harci érintkezés vonalára.

Szergej Lebegyev, az oroszpárti mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy a csapások katonai célpontokat és energetikai infrastrukturális létesítményeket egyaránt érintettek Ivano-Frankivszk, Odessza, Kijev, Hmelnickij, Voliny, Ternopil, Poltava, Mikolajiv és Lviv környékén.

Ivano-Frankivszkban találat ért egy hangárt, amelyben nemrég leszállított felszerelést tároltak. Az ellenállók jelentése szerint Ivano-Frankivszkban két F–16-ost rejtettek el. Éppen abban az irányban volt robbanás. Később megtudjuk

– mondta. Hozzátette, hogy Ivano-Frankivszkot később újabb találatok érték, az ellenállás forrásai szerint üzemanyagot és kenőanyagokat tartalmazó tartályok égnek.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy Kurszk térségben újabb ukrán támadási kísérleteket hiúsítottak meg. A tárca szerint az ukrán hadsereg ebben az irányban egyebek között mintegy 400 katonát, 17 páncélozott harcjárművet, köztük egy harckocsit és egy sorozatvetőt veszített.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást. A jóval távolabb fekvő, Volga menti szaratovi régióból Szaratovból és Engelsből érkeztek hírek pilóta nélküli repülőszerkezetekkel okozott sérülésekről és károkról.

A Kreml honlapján hétfőn közzétették Vlagyimir Putyin elnöknek több, az Ukrajnával határos belgorodi, brjanszki és kurszki régióban kialakult helyzet kezelésére vonatkozó rendeletét. Putyin egyebek között elrendelte a helyi területvédelmi egységeknek a szövetségi költségvetésből való finanszírozását. Az elnök rendelkezett a helyi vállalkozások támogatásáról, a nekik folyósítandó háborús kártérítéséről, a károkat szenvedett lakásállomány pótlásáról, az evakuált gyermekek oktatásáról és a felnőttek foglalkoztatásáról, valamint a fűtési szezonra való felkészülésről is.

 

Brutális orosz támadás

Oroszország több mint száz rakétával és mintegy száz csapásmérő Sahid drónnal támadta meg hétfőre virradóan Ukrajna polgári és energetikai infrastruktúráját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez volt az egyik legnagyobb csapás az orosz–ukrán háború kezdete óta. Leszögezte, hogy nem lehetnek korlátozások Ukrajnával szemben a nagy hatótávolságú fegyverek bevetése tekintetében, míg Oroszország mindenféle fegyvert bevet Ukrajna ellen, köztük észak-koreai gyártású ballisztikus rakétákat is.

Amerika, Nagy-Britannia, Franciaország és más partnerek képesek segíteni a terror megállításában. Döntésekre van szükségünk

– zárta szavait Zelenszkij. Dmitro Kuleba külügyminiszter az X-en kifejtette, hogy Ukrajna partnerei két döntéssel segíthetnek véget vetni az orosz támadásoknak.

Két konkrét döntést hozhatnak partnereink annak érdekében, hogy gyorsan véget vessünk az orosz terrornak. Először is meg kell erősíteni Ukrajna jogát, hogy nagy hatótávolságú csapásokat hajtson végre minden legitim katonai célpontra Oroszország területén. Másodszor pedig partnereinknek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy az ő légvédelmi eszközeiket Ukrajna felhasználhassa a légteréhez közeledő rakéták és drónok lelövésére

– szögezte le. Helyi kormányzók kora délután arról számoltak be, hogy a hétfői orosz rakéta- és dróncsapásoknak az eddigi adatok szerint öt halálos áldozata és legalább 17 sérültje lett az ország különböző régióiban. Denisz Smihal miniszterelnök közölte, hogy Ukrajna megyéinek több mint felében, 15 régióban okozott pusztításokat és szedett polgári áldozatokat az orosz támadás. 
Borítókép: Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta a legnagyobb támadást indította Ukrajna ellen az orosz hadsereg (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.