Egekbe szökhetnek a gázárak Európában a kurszki Gazprom-állomás elfoglalása után

A gáz ára Európában szerdán 5,5 százalékkal emelkedett, miután az oroszországi kurszki térségben zajló harcok során az ukrán haderő elfoglalta a Gazprom elosztóállomását, ahonnan a gázt Európába továbbítják.

Forrás: Reuters2024. 08. 08. 9:15
Szelep látható a csővezeték előtt az orosz-ukrán határ közelében lévő szudzsai orosz gázkompresszor állomáson Fotó: AFP/SERGEI SUPINSKY
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán hadsereg egységei szerda reggel hatoltak be a kurszki térségbe, és a nap végére mintegy 25 kilométert haladtak előre, elfoglaltak mintegy tucatnyi települést, valamint az orosz gázállomást, írta meg lapunk korábban. Szudzsa az utolsó működő átrakodási pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára. Alig hatvan kilométerre északkeletre található az orosz Kurszk atomerőmű.

Emberek dolgoznak az orosz–ukrán határ melletti szudzsai orosz gázkompresszor állomáson 2009. január 11-én (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)

Ez az úgynevezett „gázvámház”, az egyetlen útvonal, amelyen keresztül még mindig minden Oroszországból Európába irányuló vezetékes gáz közlekedik – mondta el Szergej Vakulenko energetikai szakértő, a Carnegie Endowment for International Peace berlini Oroszország- és Eurázsia-kutató Központjának kutatója, írta a Moscow Times. Mint ismert 2022 májusában Ukrajna leállította a tranzitgáz fogadását a Szokhranovka állomáson keresztül, szeptemberben pedig teljesen leállt a gázszállítás Európa irányában az Északi Áramlat gázvezetéken.

Az ukrán gázszállító rendszerek üzemeltetője szerdán azt közölte, hogy csütörtökön folytatódhat a gázszállítás Ukrajnán keresztül Európába, a tervek szerint mától 41,6 millió köbméter gázt szállítanak Oroszországból Európába Ukrajnán keresztül – jelentette a Reuters.

Azonban ha megszűnik a gázszállítás Ukrajnán keresztül, akkor az Oroszországból Európába irányuló export – amely 2021 óta már 80 százalékkal csökkent – további felére csökkenhet, figyelmeztet Mihail Krutyikin olaj- és gázipari elemző.

Jelenleg mintegy 42 millió köbméter gáz halad át Szudzsán naponta. A teljes éves tranzitmennyiség mintegy 14 milliárd köbméter.

Iparági szakértők szerint ha a szudzsai gázállomás meg is sérül, de nem marad ukrán kézen, akkor gyorsan, legfeljebb néhány hét alatt megjavítható.

Borítókép: Szelep látható a csővezeték előtt az orosz–ukrán határ közelében lévő szudzsai orosz gázkompresszor állomáson 2009. január 11-én (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.