A férfiaknak nyilatkozniuk kell arról, hogy terhesek-e

A befogadás jegyében minden személynek, aki röntgenvizsgálatra érkezik az Egyesült Királyságban, ki kell töltenie egy űrlapot, amelyen meg kell adnia preferált nevét, névmását, és nyilatkoznia kell arról, hogy nem vár-e gyereket. A férfiaknak is.

Forrás: V4NA2024. 08. 22. 5:25
röntgen, egészségügy, orvos, illusztráció (Forrás: Pexels)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyságban a közegészségügyi szolgálatokat arra utasították, hogy a röntgenvizsgálatok előtt kérdezzék meg a férfiakat, hogy terhesek-e – írja a Document norvég hírportál a The Telegraph brit lap értesüléseire hivatkozva. A radiográfusoknak egészen pontosan azt mondták, hogy a „befogadási irányelvek” részeként minden 12 és 55 év közötti pácienstől meg kell kérdezni, hogy nem vár-e gyereket, nemtől függetlenül, hívja fel rá a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

Az iránymutatást azután adták ki, hogy egy biológiai nő CT-vizsgálaton vett részt. A nő azonban férfiként azonosította magát, és kiderült róla, hogy terhes, anélkül, hogy észrevette volna. A röntgen-, CT- és MRI-vizsgálatokból származó sugárzás, valamint a rákkezelések veszélyesek lehetnek a meg nem született kisbabákra.

A kórházi személyzetet ezért most arra kérik, hogy legyenek befogadók, és ne feltételezzék, hogy biztosak lehetnek egy személy nemében. A betegeknek pedig ki kell tölteniük egy űrlapot, amelyen meg kell adniuk a születéskori nemüket, a preferált nevüket és névmásukat, részletes kérdésekre kell válaszolniuk a terhességgel kapcsolatban, valamint történeteket olvashatnak olyan emberekről, akik más neműként azonosítják magukat, mint ahogy születtek.

A nyomtatványok azonban olyan nagy dühöt váltottak ki egyesekben, hogy már veszélyeztetik az alkalmazottak biztonságát. A dolgozók arról számoltak be, hogy a férfiak sokszor kiviharzanak a konzultációról, egyes nők pedig sírva fakadtak, amikor arról beszéltek, hogy miért nincs gyermekük.

„A szörnyű vetéléseken vagy méhen kívüli terhességeken átesett nőket emlékeztetik traumájukra. Ahelyett, hogy csak azt kérdeznék, hogy van-e esély arra, hogy terhesek, olyan részletes válaszokat kell adniuk, mint például »két méhen kívüli terhességem volt, és el kellett távolítani a petefészkeimet«” – mondták el az egészségügyi dolgozók.

A „differenciált” kulturális háttérrel rendelkező betegek megsértődnek vagy zavarba jönnek, amikor azt sugallják nekik, hogy a nemük nem egyértelmű. Ráadásul az, hogy a nyilatkozatban meg kell adni a preferált névmást és nevet, sokak szerint indoktrinálja a gyerekeket is, és feldühíti a szülőket.

A gyakorlat ellenzői egész egyszerűen megalázónak tartják az efféle eljárást, és sürgetik az egészségügyet, hogy „térjen vissza a józan észhez”.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.