Egymilliárd körüli nézettség: minden rekordot megdöntött Trump és Musk duója az X-en

Elképesztően magas, nagyjából egymillárdos nézettséget hozott Elon Musk Donald Trumppal készített beszélgetése az X-en, ami történelmi rekordot jelent ebben a műfajban. Míg Brüsszelből cenzúráztatni próbálták az interjút, hekkerek az adás elkezdését igyekeztek megakadályozni, ám utóbbival valamelyest csak késleltetni tudták azt. Az X-et is a cégbirodalmában tudó Musk jelezte: a későbbiekben Kamala Harrissel, a Demokrata Párt elnökjelöltjével is interjút készítene.

2024. 08. 13. 16:58
(COMBO) This combination of pictures created on August 12, 2024 shows, L-R, Tesla CEO Elon Musk speaking at the 27th annual Milken Institute Global Conference at the Beverly Hilton in Los Angeles on May 6, 2024 and former US President and 2024 Republican presidential candidate Donald Trump standing onstage during the last day of the 2024 Republican National Convention at the Fiserv Forum in Milwaukee, Wisconsin, on July 18, 2024. Trump is scheduled to be interviewed by Musk on the social media platform X on the evening of August 12, 2024. (Photo by Frederic J. BROWN and Brendan SMIALOWSKI / AFP)
Elon Musk és Donald Trump Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél nap sem telt azóta, hogy New York-i idő szerint tegnap este 8 órakor az X-en élőben elkezdték közvetíteni Elon Musk techmilliárdos interjúját Donald Trumppal, s a megosztásoknak köszönhetően már nagyjából egymilliárd ember – vagyis nagyjából a bolygó minden nyolcadik lakosa – látta a beszélgetést. Az X-et tulajdonló Musk összesítéséből az is kiderül, hogy mindössze 3 óra leforgása alatt 73 millióan tekintették meg az interjút, amely csak az üzletember profilján 28 millióan nézőhöz jutott el eddig.

A Republikánus Párt elnökjelöltjével készített interjú jelentős áttörést jelent, hiszen eddig a hasonló, politikai témájú beszélgetések közül még a legnépszerűbbek is legfeljebb a töredékét érték el az egymilliárdos nézőszámnak, amely egyébként nagyjából a háromszorosa az USA teljes népességének.

A történelmi rekordot ráadásul erős politikai ellenszélben sikerült elérnie Trump és Musk duójának, hiszen az újrázni kívánó egykori elnök ellenlábasai többféleképpen is megpróbálták őt elhallgattatni. Brüsszel például egyenesen az interjú cenzúrázását sürgette: Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos hétfőn levelet küldött az X-et birtokló Musknak, azt emlegetve, hogy a tulajdonosnak az uniós jog alapján kötelezettsége megakadályozni „a jogellenes és káros tartalmak, valamint a dezinformáció” terjesztését a platformon. 

Figyelemre méltó, hogy az EU a beszélgetés témáinak ismerete nélkül bélyegezte potenciálisan káros és jogellenes tartalomnak Musk Trump-interjúját, gyakorlatilag azt akarva elérni, hogy ne élő, egyenes adásban sugározzák azt. Ez már csak azért is különös, mert az USA-ban minden választási évben megtartott, kétfordulós elnökjelölti vitát szintén élőben közvetíti a CNN. Azonban a szürreális követelés csak fokozhatta az interjúval kapcsolatos várakozásokat.

Emellett súlyos túlterheléses – úgynevezett DDOS – támadást is indítottak a közvetítéshez üzembe helyezett műholdas rendszer ellen, ám az ezzel okozott mintegy háromnegyed órás késés sem vette el a nézők kedvét az interjú megtekintésétől.

A beszélgetés során számos téma mellett érintették a Trump elleni merényletkísérletet, az USA déli határán kialakult migrációs krízist, amelynek elmérgesedéséért Trump a demokrata párti kormányzat tehetetlenségét tette felelőssé, de szóba került a republikánus jelölt győzelme esetén felállítandó kabinet összetétele is, valamint a kormányprogram egyes pontjai, például a borravaló adómentessé tétele. 

Elon Musk az X-en jelezte, hogy a későbbiekben Kamala Harrissel, a Demokrata Párt elnökjelöltjével is interjút készítene. 

Borítókép: Elon Musk és Donald Trump (Forrás: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.