Ilyen is ritkán van: az amerikai nagykövet elismerően szólt Magyarországról

Néhány napja még azt jelentette be, hogy magyarországi cégeket szankcionálnak.

2024. 08. 27. 20:32
David Pressman amerikai nagykövet
David Pressman amerikai nagykövet Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Örömmel értesültem arról, hogy megnyílt Magyarország első magyar és ukrán két tannyelvű állami iskolája, amely Magyarországon tartózkodó ukrán diákokat fogad. A Magyarország és Ukrajna közötti együttműködés mindkét ország népének javát szolgálja” – írta a budapesti amerikai nagykövetség Facebook-oldalán David Pressman nagykövet.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, augusztus elején bejegyezték az első államilag finanszírozott Magyar–Ukrán Két Tanítási Nyelvű Középiskolát és Gimnáziumot Budapesten.

Az 1–12. évfolyamokra épülő ötnapos munkarendű iskola kétnyelvű tantervvel, magasan képzett tanárokkal és korszerűen felszerelt tantermekkel készül a 2024–2025-ös tanévre.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök legutóbbi kijevi látogatásán bejelentette: örömmel fogadta Volodimir Zelenszkij kezdeményezését, hogy legyen ukrán iskola Magyarországon. Közölte: ennek a finanszírozását a magyar állam vállalja, és annyi iskolát fognak majd működtetni, amennyire szükség van. 

Ha egyet, akkor egyet, ha tízet, akkor tízet 

– tette hozzá.

Ritka dicséret a folyamatos támadások után

David Pressman nagykövet dicsérete finoman szólva is szokatlan – az elmúlt hónapokban, években rendszeresen támadta, bírálta hazánkat. 

Legutóbb éppen azt jelentette be, hogy az Egyesült Államok magyarországi cégeket tett szankciós listára. 

Közlése szerint a két szankcionált cég közül „az egyik részt vesz Oroszország energiaágazatának megerősítésében (és Paks II-n kíván dolgozni), a másik pedig Oroszország hadigépezetét látja el”.

A bejegyzésben David Pressman a régi nótát fújta, azt írta: „Aggodalommal tölti el az amerikai kormányt a magyar kormány Kremlhez fűződő kapcsolatainak mélyítésére és Magyarország orosz energiafüggőségének fenntartására irányuló döntése.”

A Pressmanék „aggodalmából” fakadó intézkedések azonban több szempontból is érthetetlenek. Nem lehet említés nélkül elmenni amellett, hogy a hazánk energiafüggetlenségére vonatkozó amerikai állításokat és kétségeket szakértők már többször ízekre szedték az elmúlt időszakban. Beszédes az is, hogy a Pressmanék által pozitív példaként szajkózott országok szinte kivétel nélkül átálltak orosz földgázról amerikai gázra, ugyanakkor sokszoros árat fizetnek azért.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.