Kövér László az Osztrák Nemzeti Tanács elnökével tárgyalt

Az Országgyűlés elnöke és az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke egyetértett abban, hogy a két ország ki tudta bővíteni parlamenti szinten is az együttműködését.

Forrás: MTI2024. 08. 13. 21:42
Bécs, 2024. augusztus 13.
Az Országgyûlés Sajtóirodája által közreadott képen Wolfgang Sobotka, az Osztrák Nemzeti Tanács elnöke (j) hivatalában fogadja Kövér Lászlót, a Magyar Országgyûlés elnökét (b) Bécsben 2024. augusztus 13-án. 
MTI/Országgyûlés Sajtóirodája
Fotó: MTI/Országgyûlés Sajtóirodája
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Osztrák Nemzeti Tanács elnökének, Wolfgang Sobotkának a meghívására kedden munkamegbeszélésen vett részt Bécsben – közölte az Országgyűlés sajtóirodája.

A két házelnök parlamenti megbeszélésének középpontjában az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségi prioritásai, a gazdaság, a határvédelmi együttműködés, valamint az illegális migráció folyamatának megállítása szerepelt,

de szó volt a nyugat-balkáni államok EU-csatlakozási folyamatának támogatása mellett a gázai konfliktusról, az antiszemitizmus európai megerősödéséről és az orosz–ukrán háborúról is.

Kövér László és Wolfgang Sobotka örömmel állapította meg, hogy Magyarország és Ausztria ki tudta bővíteni parlamenti szinten is az együttműködését. Példaként hozták fel a rendszeres házelnöki találkozókat, a baráti csoportok és szakbizottságok közötti véleménycseréket, valamint az Osztrák Nemzeti Tanács és az Országgyűlés Hivatala közötti szoros kapcsolatokat.

Kövér László megköszönte kollégájának a határvédelem terén, különösen a rendőri erők biztosításában nyújtott osztrák segítséget, a szerb–magyar határon a magyar kollégáikkal közösen járőröző osztrák rendőrök munkáját, 

ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bíróság döntését és az ezzel kapcsolatos pénzügyi szankciókat Magyarország ellen a menekültpolitikával kapcsolatban.

Wolfgang Sobotka elmondta, hogy Ausztria üdvözli és támogatja a magyar EU-elnökség által meghatározott prioritásokat, különösen azokat, amelyek „a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióba való bekísérésével” és az illegális migráció elleni küzdelemmel függnek össze.

A Nemzeti Tanács elnöke azonban aggodalmát fejezte ki, mivel szerinte Magyarország diszkriminatív piaci beavatkozásokat csinál az élelmiszer-kiskereskedelemben és az építőanyag-iparban. Wolfgang Sobotka arra kérte Kövér Lászlót, hogy folytassanak megbeszéléseket erről. 

A megbeszélésen mindkét házelnök elégedett volt az országuk turizmusának pozitív fejleményeivel. Kövér László elmondta: örülne, ha Magyarország mint turisztikai célpont a jövőben még nagyobb figyelmet kapna az Ausztriából érkező nyaralók részéről.

Borítókép: Kövér László és Wolfgang Sobotka (Fotó: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.