Leleplezés: Scholz valótlanságot állított

Ez lehet egy barátság végének a kezdete. A német kancellár érvelése elterelő hadművelet, ráadásul amivel „támogatná” Ukrajnát, az nem is német pénz – leplezte le a hazugságot a Financial Times

Forrás: Financial Times2024. 08. 23. 7:07
Olaf Scholz német kancellár (jobbra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart.
Olaf Scholz német kancellár (jobbra) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén a Frankfurter Allgemeine Zeitung megírta, hogy Németország drasztikusan csökkenti Ukrajnának nyújtott kétoldalú védelmi segélyét az idei 7,5 milliárd euróról jövőre 4 milliárd euróra, 2027-ben pedig csekély 500 millió euróra. 

A német kancellár gyorsan cáfolta a hírt, Olaf Scholz a SAT 1 televíziós csatornának adott interjúban megerősítette: Németország elkötelezett Ukrajna támogatása iránt, írta meg Zeit Online is.

De gyorsan kiderült, hogy „Scholz érvelése elterelés”, ahogy a Financial Times (FT) fogalmaz. 

Olaf Scholz kancellár kitart amellett, hogy Németország továbbra is Ukrajna legnagyobb támogatója marad Európában. Azt mondja, Berlin ehelyett katonai segélyt fog nyújtani egy tervezett 50 milliárd dolláros kölcsön révén, amelyről a G7-ek vezetői idén nyáron elvileg megállapodtak, és amelyet az orosz jegybanki eszközök befagyasztásával biztosítanak – emlékeztet a FT.

Egy 50 milliárd dolláros kölcsön nem nyúlik túl messzire, mivel lehet, hogy fedeznie kell Kijev költségvetési hiányát, valamint fegyvervásárlásokat – fogalmaz a lap.

Scholz érvelése elterelés. Az 50 milliárd dolláros kölcsön technikailag nehezen kivitelezhetőnek bizonyul… Mindenesetre nem német pénz

– buktatta le a német kancellárt az FT.

A lap szerint más adományozók sem tettek hosszú távú ígéreteket. A 61 milliárd dolláros csomag, amelyet az Egyesült Államok Kongresszusa áprilisban fogadott el, lehet az utolsó.

Végezetül az FT emlékeztet, hogy Németország Kijevnek nyújtott katonai segélyei a GDP arányában elmaradnak Dániáétól, Svédországétól, a balti államokétól, Lengyelországétól és Hollandiáétól.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös sajtótájékoztatót tart (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.