Oroszország a NATO-val való közvetlen katonai összecsapást jósol

A nyugati F–16-os vadászgépek használata a NATO részvételéhez vezet a Moszkvával szembeni konfliktusban, mondta egy orosz politológus.

Forrás: lenta.ru2024. 08. 30. 13:26
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Ukrajnának átadott első General Dynamics F-16 Fighting Falcon előtt a tribünön, gratulálva az ukrán hadseregnek 2024. augusztus 4-én, Ukrajnában.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Ukrajnának átadott első General Dynamics F-16 Fighting Falcon előtt a tribünön, gratulálva az ukrán hadseregnek 2024. augusztus 4-én, Ukrajnában. Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai F–16-os repülőgépek alkalmazása az ukrajnai konfliktusban végső soron közvetlen katonai összecsapáshoz vezet a NATO és Oroszország között, írta Telegram-oldalán Szergej Markov orosz politológus, számolt be a lenta.ru.

A politológus szerint az első ukrán F–16-os furcsa elvesztése a pilótával együtt okot ad majd arra, hogy román és lengyel pilótákat alkalmazzanak a gépek vezetésére. Hozzátette, hogy ha a közvetlen harcvonaltól 200-300 kilométerre F–16-osokat használnak, akkor nagyon könnyű lesz eltitkolni a nyugati pilóták részvételét.

Markov elmondta, hogy a gépek NATO-országok repülőterein állomásozva, amerikai és brit fegyvereket használva, amerikai rádiónavigációs rendszerrel repülnek.

„Kiderült, hogy az ukránoknak csak területük lesz az F–16-os csatákban. Vagyis az F–16 a NATO közvetlen részvétele a háborúban” – zárta bejegyzését Markov.

Korábban Viktor Baranec nyugalmazott ezredes szégyenteljesnek nevezte az Egyesült Államok szempontjából az F16-osok ukrajnai megsemmisítését. Megjegyezte, hogy „a gépet nem lőtték le” hanem „nyilvánvalóan pilótahiba miatt történt a baleset”. 

Baranec szerint ezzel az amerikai oktatók nyilvánosan elismerték, hogy az ukrán pilóták, akiket gyorsan kiképeztek az F16-osok vezetésére, még eléggé „nyersek”.

Az ukroblogok szerint az amerikai Patriot légvédelmi rendszer tévedésből lőtte le az amerikai F–16-ost, egy támadás során. A CNN értesülései szerint az ukránok nem hiszik, hogy a pilóta hibázott volna, de más magyarázattal nem szolgáltak. A pilóta is meghalt, ami szintén nagy veszteség, hiszen a kiképzett ukrán pilótákból is nagy a hiány. Ez pedig egy újabb érv lehet a NATO-országok hadseregeinek a nem ukrán pilóták alkalmazása mellett.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond az Ukrajnának átadott első General Dynamics F–16 Fighting Falcon előtt a tribünön, gratulálva az ukrán hadseregnek 2024. augusztus 4-én, Ukrajnában (Fotó: Anadolu/AFP/Ukrán elnökség)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.