Több száz illegális migráns rohanta le egyetlen éjszaka alatt Spanyolországot + videó

Ceutát második hete ostromolják az illegális bevándorlók, akik úszva próbálnak átjutni Marokkó és Spanyolország határán.

2024. 08. 23. 5:22
A boat from Senegal, with 85 migrant people on board, enters the harbour's cove at La Restinga port, on the Canary island of El Hierro, on August 19, 2024. The number of migrants reaching the Canary Islands more than doubled in the first 7.5 months of 2024 as Spain's prime minister announced plans to visit west Africa next week. Figures show that 22,304 migrants reached the Atlantic archipelago in the period to August 15, up from 9,864 in the same period a year earlier, interior ministry numbers show. The figure represents a 126-percent increase year on year. (Photo by Jose Antonio SEMPERE / AFP)
Érkező migránsok a Kanári-szigeteknél Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 350 ember ugrott a tengerbe Marokkóban szerda este, hogy megpróbáljon átjutni a Spanyolországhoz tartozó Ceutába. A többségüket a marokkói csendőrség feltartóztatta, de 12 algériai állampolgárságú felnőttnek és négy kiskorúnak így is sikerült átlépnie a határt, és végül a spanyol hatóságok húzták őket partra, még mielőtt a határsértési kísérlet tragédiába fulladt volna. 

Az enklávén lévő migrációs nyomás második hete nem csökken. Az afrikaiak a párás időjárást kihasználva gyakorlatilag minden éjszaka kisebb-nagyobb csoportokban próbálják úszva átlépni a határt. A ceutai befogadóközpontban jelenleg 750 ember tartózkodik, ami majdnem 50 százalékkal haladja meg a kapacitását. 

Ennél is aggasztóbb a kísérő nélkül érkezett kiskorú migránsok helyzete, mivel a város már négyszáz főre felügyel, ami 360 százalékkal lépi túl a létesítmény befogadóképességét. Egész évben eddig hatszáz, csak augusztusban pedig 163 migráns gyerek érkezett hozzájuk, ami példátlannak számít. 

Ceuta elnöke, a néppárti (PP) Juan Jesús Vivas figyelmeztette a központi kormányt, hogy drámai migrációs helyzet uralkodik a városban, majd sürgősen humanitárius vészhelyzet kihirdetését kérte. 

Februárban az autonóm város kormánya és a belügyminisztérium már elfogadott egy vészhelyzeti tervet a kiskorú bevándorlók számának csökkentése érdekében, amelynek célja 87 gyerek áthelyezése volt más régiókba. Ebből azonban eddig csak 17-et szállítottak át a félszigetre. A Pedro Sánchez vezette szocialista kormánykoalíció állítólag most azon dolgozik, hogy felgyorsítsa ezeket az áthelyezéseket. 

Közben folyamatosan érkeznek az emberek a Kanári-szigetekről is, mert az ottani befogadórendszer is képtelen több embernek férőhelyet biztosítani. Legutóbb több mint háromszáz afrikai érkezett Madridba az Air Europa egyik járatán, majd közel kétszáz embert szállítottak át Galícia legkisebb településére, Mondariz-Balnearióba. A helyiek a Gacetának elmondták, hogy az érkezésük jelentősen felborította életüket, „társadalmi riadalmat keltett” és egyelőre bizonytalanok a jövőt illetően. 

A falu mindössze 700 lakosú, és most 180, Maliból érkezett katonakorú férfi integrálása zajlik, mivel az önkormányzat közölte, hogy szolidáris községként tekintenek magukra.

A spanyol kormány közben bejelentette, hogy a miniszterelnök augusztusi szabadsága után jövő héten Szenegálba, Mauritániába és Gambiába is ellátogat, hogy az ottani vezetőkkel próbáljon megoldást találni az elsősorban a Kanári-szigeteket, valamint Ceutát sújtó migrációs nyomásra. 

A dél-európai ország belügyminisztériumának legutóbbi statisztikája szerint januártól augusztus 15-ig több mint 31 ezer illegális bevándorló érkezett a spanyol régiókba, miközben tavaly ugyanebben az időszakban 18 745 főt számoltak, tehát a növekedés több mint 66 százalékos. A hatóságok arra számítanak, hogy idén a 2006-os válság idején regisztrált összes migrációs rekord megdől. 

Borítókép: Érkező migránsok a Kanári-szigeteknél (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.