Zelenszkij mindenkit levált, aki legnagyobb politikai riválisa, Zaluzsnij „embere”

A rejtélyes módon lezuhant ukrán F–16-os gép tragédiája után Zelenszkij menesztette a légierő parancsnokát, aki a korábbi főparancsnok szavaival reagált a kényszerű távozásra.

Forrás: Meduza2024. 08. 31. 9:40
Volodimir Zelenszkij beszédet mond, amelyben gratulál az ukrán hadseregnek az első General Dynamics F-16 Fighting Falcon előtti amelyet Ukrajna 2024. augusztus 4-én vett át Ukrajnában.
Volodimir Zelenszkij beszédet mond, amelyben gratulál az ukrán hadseregnek az első General Dynamics F-16 Fighting Falcon előtti amelyet Ukrajna 2024. augusztus 4-én vett át Ukrajnában. Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat Forrás: Anadolu/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hirtelen menesztette Mikola Olescsukot, az ukrán légierő parancsnokát– adta hírül az Unian ukrán hírügynökség. Az Associated Press amerikai hírügynökség szerint döntését azzal indokolta, hogy „meg kell védeniük az embereket, a katonákat, és ehhez meg kell erősíteniük a hadsereget, a parancsnoki szinten is”.

Az F-16-osok a Sky Fighting-ben teljesítenek Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond, amelyben gratulál az ukrán hadseregnek az első General Dynamics F-16 Fighting Falcon előtti lelátón, amelyet Ukrajna fogadott 2024. augusztus 4-én Ukrajnában.
Az F–16-osok a Sky Fightingben teljesítenek feladatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszédet mond, amelyben gratulál az ukrán hadseregnek az első General Dynamics F–16 Fighting Falcon előtt, amelyet Ukrajna fogadott 2024. augusztus 4-én (Fotó:  Anadolu/AFP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Kijev tagadja, hogy az amerikai vadászgépet az oroszok lőtték volna le, azt még vizsgálják, hogy mi történhetett. Nem zárható ki az sem – és Mikola Olescsuk menesztése is ezt erősítheti meg –, hogy akár baráti tűz áldozata lett az ukrán gép.

Mikola Olescsuk Telegram-oldalán kommentálta Zelenszkij döntését.

Lemondásának okairól nem írt, de idézte az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) februárban leváltott főparancsnokát, Valerij Zaluzsnijt, írja a Meduza.

„Bármilyen nehéz is lesz számunkra, biztosan nem fogunk szégyenkezni” – írta Olescsuk.

Augusztus 30-án este írta alá Volodimir Zelenszkij Olescsuknak a légierő parancsnoki posztjáról való menesztését. Az ukrán elnök nem indokolta, hogy miért hozta meg ezt a döntést. Csak annyit írt, hogy hálás „minden pilótának, mérnöknek, a mobil tűzoltócsoportok katonáinak és a légvédelmi személyzetnek…, mindenkinek, aki valóban Ukrajnáért küzd”. 

Mikola Olescsuk 2021 augusztusa óta volt az ukrán légierő parancsnoka.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij beszédet mond, amelyben gratulál az ukrán hadseregnek az első General Dynamics F–16 Fighting Falcon előtt, amelyet Ukrajna 2024. augusztus 4-én vett át Ukrajnában (Fotó: Anadolu/AFP/ Ukrán elnöki sajtószolgálat)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.