A bolgár nemzetbiztonság cáfolja, hogy egy bolgár cégnek köze lett volna a libanoni robbanásokhoz

Nem Bulgáriában gyártották a Libanonban és Szíriában felrobbant személyhívó és adó-vevő készülékeket, és az ország nem is importált vagy exportált ilyen eszközöket – közölte a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség.

2024. 09. 20. 12:48
A személyhívó robbanás áldozatának, Ibrahim Abdelkarim Zeyneddinnek a temetési menete a libanoni Nabatiye Szafad al-Battih régiójában 2024. szeptember 19-én
A személyhívó robbanás áldozatának, Ibrahim Abdelkarim Zeyneddinnek a temetési menete a libanoni Nabatiye Szafad al-Battih régiójában 2024. szeptember 19-én Fotó: AFP/Anadolu/Stringer
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A bolgár nemzetbiztonsági ügynökség több más szakmai szervezettel együtt vizsgálatot folytatott, melynek eredményeként hitelt érdemlően megállapította, hogy azokat a kommunikációs eszközöket, amelyek szeptember 17-én Libanonban és Szíriában felrobbantak, nem Bulgáriában gyártották, onnan nem exportálták, oda nem is importálták” – áll a szervezet közleményében. A szakértők azt is tisztázták, hogy sem a Norta Global Ltd. nevű bolgár cég, amelyet egyes médiaeszközök összefüggésbe hoztak a robbanásokkal, sem annak tulajdonosa nem volt jogosult áruk adásvételére, nem végzett pénzügyi műveleteket, amelyek a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemről szóló törvény hatálya alá esnek, és nem álltak kapcsolatban olyan személyekkel, akik az ENSZ és az Európai Unió szankciói alatt állnak. A Libanonban szeptember 17-én és 18-án bekövetkezett robbanássorozatban 37-en meghaltak és több mint háromezren megsebesültek.

 

Borítókép: A személyhívó-robbanás egyik áldozatának, Ibrahim Abdelkarim Zeyneddinnek a temetési menete a libanoni Nabatiye Szafad al-Battih régiójában 2024. szeptember 19-én (Fotó: AFP/Anadolu/Stringer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.