A spanyol állami kórházakat is utolérte a genderideológia

Egyes spanyol kórházak mosdóinak ajtaján a tavaly életbe lépett transztörvény előírásainak értelmében lecserélték a feliratokat.

2024. 09. 10. 18:41
Toilet
24 August 2023, Berlin: A toilet for all genders as well as for people with disabilities. Photo: Sebastian Gollnow/dpa (Photo by Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Illusztráció. Gendersemleges mosdó Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte a genderideológia a spanyol állami kórházakat is. A mosdók ajtaján, ahol korábban a férfi és nő felirat szerepelt, mostanra egy új kifejezés is felbukkant. 

Spanyolországban tavaly év elején lépett érvénybe az akkori szélsőbaloldali esélyegyenlőségi miniszter, Irene Montero által előremozdított transztörvény, amely lehetővé tette a jogi nemváltást tizenhat éves kortól szülői beleegyezés, valamint mindenféle orvosi és bírósági jóváhagyás nélkül. 

A vitatott törvény elfogadása óta megugrott a nemi diszfóriás esetek száma a dél-európai országban, ahol már mintegy hatezer ember kérte az anyakönyvi hivatalban nemének módosítását. 

A legtöbb kérelmező férfiből akart nővé válni.

A transztörvény előírásai mostanra elérték a közegészségügyi intézményeket is. A dél-madridi Alcorcón Egyetemi Kórház az elsők között ültette gyakorlatba a kormány rendelkezéseit, és az eddig a nők számára kijelölt mosdók helyett létrehozta a „női páciensek mosdóját”, amelyet nők és nemváltáson átesett férfiak egyaránt használhatnak, valamint most már begyűjtik az emberektől a nemi identitásra vonatkozó adatokat is. 

Utóbbiak felvételét az egészségügyi tárca már a 2022–23-as alapellátási tervben javasolta azzal együtt, hogy rögzítsék az állampolgárok születéskor kijelölt nemét és a szexuális irányultságról szóló információkat is. 

Mostanra már a spanyol aneszteziológiai osztályokon is külön figyelmet fordítanak a nemi identitás regisztrálására. A betegek ott olyan kategóriák közül választhatnak, mint például nő, nembináris vagy egyikkel sem azonosuló. 

Ez a fajta adatfelvétel azonban számtalan vitát váltott ki a szakmabeliek és az állampolgárok között is, mivel többen úgy gondolják, hogy ez a fajta osztályozás befolyásolhatja az orvosi nyilvántartások pontosságát és objektivitását, ráadásul az ellátás szempontjából teljesen irrelevánsak. Egyesek szerint kizárólag a genderideológia képviselői erőltetik ezeknek az adatoknak a begyűjtését. 

Közben az egyik spanyolországi transzszövetség egy törvényjavaslatot terjesztett a kongresszus elé. 

Azt szeretnék elérni, hogy a transznemű emberek és az úgynevezett nemi disszidensek történelmi sérelmeit elismerjék és jóvá tegyék. Az új előírások lehetővé tennék azoknak a transzembereknek a kompenzálását, akiket a Franco-diktatúra és a posztfrankizmus idején üldöztek vagy diszkrimináltak. 

A tervezet egy életjáradékot biztosítana számukra, amely megegyezne a spanyol minimálnyugdíj összegével. 

Az új törvényt kezdeményező transzplatform elnöke szerint Spanyolországot ezzel a lépéssel Európa élvonalába lehetne helyezni a transzközösség történelmi igazságtétele kapcsán. 

A törvényjavaslat pozitív fogadtatásra talált a baloldali pártok, köztük a Pedro Sánchez vezette szocialisták (PSOE), továbbá a szélsőbaloldali Sumar és Podemos részéről is. A konzervatív Néppárt (PP) és Vox azonban már előre jelezte, hogy nem fog belemenni annak elfogadásába. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.