Az orosz–ukrán konfliktus diplomáciai rendezését sürgeti a Liga

Egyre erősebbek a kormánypárti Liga képviselői körében a békepárti törekvések. Az olasz parlament képviselőházának elnöke az ukrán–orosz konfliktus diplomáciai rendezését sürgeti. Arra törrekszik, hogy a G7-országok között is konkrét lépések történjenek a béke irányába.

2024. 09. 02. 16:59
Funeral Of Former Italian President Giorgio Napolitano
ROME, ITALY - SEPTEMBER 26: Italian Chamber of DeputiesÕ president Lorenzo Fontana (C), flanked by Senate President Ignazio La Russa (L), opens the funeral service of the Italian former President Giorgio Napolitano in the plenary hall of the Chamber of Deputies in Rome, Italy, on September 26, 2023. Napolitano, who had been a high representative of the Italian past Communist Party and was elected President in 2006 and re-elected in 2013 until his resignation on 2015, died in Rome on September 22. Riccardo De Luca / Anadolu Agency (Photo by RICCARDO DE LUCA / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Lorenzo Fontana a római parlament képviselőházának elnöke Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban egységes az olasz jobbközép kormány álláspontja – hangoztatta a napokban több alkalommal Giorgia Meloni. A Liga képviselői azonban erőteljesebben képviselik a konfliktus diplomáciai lezárására irányuló kezdeményezéseket. Lorenzo Fontana, a római parlament képviselőházának elnöke az Il Corriere della Sera napilapnak adott interjúban arról beszélt, hogy a szeptember 5–7-e között Veronában, a soron következő G7 országok alsóházi elnökei között zajló találkozón az orosz–ukrán konfliktus diplomáciai lezárásának lehetőségeiről és a keresztényüldözés drámájáról is szót kell ejteni. 

A parlamenti demokrácia értékes eszköz, melyet használni kell a béke, valamint egy igazságosabb és biztonságosabb világ építése érdekében. Szívem legnagyobb vágya, hogy végre közös lépések szülessenek a béke irányába 

– mondta Lorenzo Fontana. Hozzátette, a háborúktól, bizonytalanságoktól terhes összetett nemzetközi helyzet sorsdöntő kihívások elé állít, a parlamentek a demokratikus párbeszéd központjai, a diplomáciának óriási szerepe lehet a béketörekvésekben. Fontana háláját felezte ki, amiért Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Sergio Mattarella államfő is részt vesz a találkozón támogatva jelenlétükkel a diplomácia szerepét. 

A tárgyalásokon szó lesz az új geopolitikai egyensúlyokról, a stratégiai erőforrásokhoz való hozzáférésről, a közel-keleti, afrikai és földközi-tengeri válságról, a mesterséges intelligenciáról és a kiberbiztonságról. 

A veronai találkozón elhangzik az ukrán parlament elnökének felszólalása is, az olasz házelnök szorgalmazására az orosz–ukrán béke megvalósításának lehetőségei is tárgyalásra kerülnek. 

Hozzáfűzte, abban bízik, hogy a feledésbe merülő üldözött keresztények drámájáról is szó esik a találkozón. 

A Liga képviselői egyébként gyakran hivatkoznak Ferenc pápa felhívására is, aki a kezdetektől az orosz–ukrán konfliktus diplomáciai lezárását sürgeti. A napokban pedig Antonio Tajani külügyminiszter is leszögezte, Kijev nem vethet be olasz fegyvereket orosz területeken.

Borítókép: Lorenzo Fontana, a római parlament képviselőházának elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.