Az ukrán parancsnok felvázolta a kurszki művelet fő céljait

Az ukrán parancsnok szerint is kétségtelen, hogy Oroszország mind létszám, mind felszereltség szempontjából fölényben van az ukrán erőkkel szemben.

2024. 09. 06. 14:03
Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok
Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok (Fotó: ukrán elnöki sajtószolgálat/AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország újabb támadást tervezett indítani Ukrajna ellen a kurszki régió irányából – mondta el Olekszand Szirszkij, az ukrán hadsereg parancsnoka a CNN-nek adott interjúban

Csökkentette az ellenséges támadás veszélyét. Megakadályoztuk őket a cselekvésben. A harcokat az ellenség területére helyeztük át, hogy [az ellenség] érezze azt, amit mi minden nap érzünk

– fogalmazott Szirszkij.

A parancsnok felvázolta a művelet fő céljait: megakadályozni, hogy Oroszország Kurszkot egy újabb offenzíva kiindulópontjaként használja, elterelni Moszkva erőit más területekről, biztonsági zónát létrehozni és megakadályozni a polgári objektumok határokon átnyúló bombázását, hadifoglyokat ejteni, valamint növelni az ukrán csapatok és az egész nemzet morálját.

Szirszkij ugyanakkor azt is elismerte, hogy az ukrán haderő óriási nyomás alatt van a logisztika szempontjából kulcsfontosságú Pokrovszk város térségében, de azt állította, hogy csapataiknak sikerült feltartóztatniuk az orosz előrenyomulást.

Az azonban az ukrán parancsnok szerint is kétségtelen, hogy Oroszország mind létszám, mind felszereltség szempontjából fölényben van az ukrán erőkkel szemben. Ez arra kényszerítette Ukrajnát, hogy „okosabban és hatékonyabban” harcoljon – fogalmazott Szirszkij.

A toborzás kulcsfontosságú az ukrán hadsereg számára – utalt a parancsnok a nagy vitát kiváltó mozgósítási törvényre. Egyúttal azt is elismerte, hogy katonái kevesebb kiképzés után kerülnek a frontvonalra, mint amennyit ideálisnak tartana.

Olekszandr Szirszkij az interjú során megköszönte az orosz–ukrán háború során nyújtott támogatást Ukrajna nyugati szövetségeseinek, ugyanakkor nem mulasztotta el megjegyezni, amerikai katonai támogatás késedelmei komoly visszaesést okoztak a háborúban álló ország számára mind a harctéri teljesítmény, mind a morál szempontjából.

Mint arról beszámoltunk, a Keleti Gazdasági Fórum során Vlagyimir Putyin orosz elnök is értékelte a kurszki régióban kialakult helyzetet. Az államfő szerint az orosz hadsereg stabilizálta a helyzetet, és most fokozatosan kiszorítja az ukrán fegyveres erőket a régióból – emeli ki a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósítása.

Az ukránok nem érték el a céljukat, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást – szögezte le Putyin, hozzátéve, hogy az ukránok súlyos veszteségeket szenvedtek a Donbászban.

Borítókép: Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok (Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.