Betelt a pohár a németeknél a migránsok miatt

Több és gyorsabb kitoloncolást szorgalmaz a német városok és települések szövetsége. A rendőrszakszervezet is nyitott a visszatoloncolásra, de csak bizonyos feltételek mellett.

Forrás: Tagesschau2024. 09. 09. 9:53
Több százan tiltakoznak a kormány bevándorlási politikája ellen és követelik a bevándorlók kitoloncolását a németországi Solingenben 2024. augusztus 26-án, a solingeni fesztiválon elkövetett késes támadást követően Fotó: Ying Tang Forrás: NurPhoto/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A migrációról szóló vitában a német városok és települések szövetsége további intézkedéseket követel az illegális bevándorlás ellen és egy „munkacsoportot” a további kitoloncolások érdekében, írta meg a Tagesschau.

André Berghegger, a Német Városok és Önkormányzatok Szövetségének ügyvezető igazgatója felszólal a Lusatian és Közép-német bányászati ​​régió infrastruktúrafejlesztéséről szóló harmadik konferencián a Cottbusi Városházán
André Berghegger, a német városok és önkormányzatok szövetségének ügyvezető igazgatója felszólal a Lusatian és Közép-német bányászati ​​régió infrastruktúrafejlesztéséről szóló harmadik konferencián a Cottbusi Városházán (Fotó: Dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Hammerschmidt)

Helyes lépés, hogy fokozzuk az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy a tartózkodási joggal nem rendelkező emberek visszatérjenek származási országukba – mondta André Berghegger vezérigazgató a Rheinische Post című újságnak.

Szerinte egy szövetségi „kitoloncolási munkacsoport” felgyorsítaná és hatékonyabbá tenné az eljárásokat. Eddig a kitoloncolások a szövetségi tartományok hatáskörébe tartoztak, a szövetségi rendőrség segítségével.

Hatékonyabb állami részvételt sürgetnek

A településeket összefogó szövetség vezetője ugyanakkor üdvözölte az illegális migráció korlátozásátra irányuló, jelenleg tárgyalt ötleteket.

A javasolt intézkedések jelentősen hozzájárulhatnak a migráció ellenőrzéséhez és korlátozásához, és javíthatják a biztonságot Németországban. Észszerűnek tűnik a német határok ellenőrzése mindaddig, amíg az európai menekültügyi reform meg nem valósul.

– mondta. A szövetség vezetője ugyanakkor bírálta, hogy a városok és az önkormányzatok nem vettek részt az erről szóló egyeztetéseken, mint fogalmazott, az önkormányzatok érintettsége a migráció és a biztonság kérdésében vitathatatlan, és ragaszkodnak az erről szóló vitákon való részvételhez.

A rendőrszakszervezet nyitott a visszatoloncolásra

A német rendőrszakszervezet (GdP) bizonyos feltételek mellett nyitott a migránsok határon történő visszatoloncolására.

„Ha ezt úgy lehet megszervezni, hogy az ebben résztvevő kollégáinknak utólag ne legyenek jogi problémáik, akkor ez egy olyan intézkedés, amelyet mindenképpen támogatni lehetne” – mondta Andreas Rosskopf, a GdP szövetségi rendőrségi elnöke a Rheinische Postnak.

A szakszervezeti vezető szerint a jogbiztonság alapvető követelmény a rendőrök számára, „de mindig szem előtt kell tartani azt is, hogy a szövetségi rendőrség már most is a teljesítőképessége határán dolgozik, és egy további teher hosszú távon elfogadhatatlan lenne”.

Nancy Faeser (SPD), szövetségi bel- és belügyminiszter sajtónyilatkozatot tesz a Bundestag belügyi bizottságának rendkívüli ülése után. A találkozó témái a solingeni késes támadás és a menekültek Afganisztánba deportálása voltak
Nancy Faeser (SPD), szövetségi belügyminiszter sajtónyilatkozatot tesz a Bundestag belügyi bizottságának rendkívüli ülése után (Fotó: AFP)

A szövetségi kormány kedden ismét tárgyalni akar az ellenzékkel és a szövetségi tartományokkal. Friedrich Merz, a CDU vezetője a migránsok határon történő visszautasítását szabta a további tárgyalások feltételéül. A német koalíciós kormány szombaton beterjesztette azt a törvényjavaslatot a parlamentben, amely lehetővé teszi a kitoloncolások felgyorsítását és más szigorú rendelkezések bevezetését a késes bűncselekmények visszaszorítása érdekében.

Borítókép: Több százan tiltakoznak a kormány bevándorlási politikája ellen, és követelik a bevándorlók kitoloncolását a németországi Solingenben 2024. augusztus 26-án, a solingeni fesztiválon elkövetett késes támadást követően (Fotó: NurPhoto/AFP/Ying Tang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.