Bóka János: A közös európai kihívásokra közös választ kell találni

Versenyképesség, mezőgazdaság és kohézió – a magyar soros elnökség legfőbb prioritásait mutatta be Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságában. A bemutató során a bizottság munkájához kapcsolódó legfontosabb dossziékra is kitért.

2024. 09. 19. 11:16
Bóka János
Bóka János Forrás: Facebook
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bóka János, az európai ügyekért felelős miniszter az Európai Parlament Alkotmányügyi Bizottságában (AFCO) mutatta be a magyar elnökségi programot. Mielőtt ismertette a magyar elnökség legfontosabb célkitűzéseit, kiemelte napjaink kihívásait (köztük az orosz–ukrán háborút), amelyek közepette lett Magyarország az Európai Unió Tanácsának vezetője fél évre: 

Magyarország rendkívüli körülmények és kihívások közepette vette át a magyar elnökséget. A közvetlen szomszédságunkban háború dúl, mindeközben Európa folyamatosan veszít globális versenyképességéből

– jelentette ki Bóka János miniszter.

Ezután kitért a magyar soros elnökség hét prioritására, amelyeket még júliusban fogalmaztak meg: 

új európai versenyképességi megállapodás, az európai védelempolitika megerősítése, következetes és érdemeken alapuló bővítéspolitika, az illegális migráció megfékezése, a kohéziós politika jövőjének kialakítása, gazdaközpontú uniós agrárpolitika, demográfiai kihívások kezelése. 

Az első célkitűzés kapcsán kijelentette, hogy az új európai versenyképességi megállapodást novemberben akarják elfogadni, „a gazdasági növekedés újraindítása és a tartós fejlődés kialakítása” érdekében. 

A bővítéspolitikát az unió egyik legsikeresebb politikájának nevezte, elmondása szerint az Európai Unió nem lehet teljes a Nyugat-Balkán csatlakozása nélkül. A migráció kapcsán kijelentette, hogy innovatív megoldásokra koncentrál a magyar soros elnökség. A demográfiai kihívások kapcsán az elöregedő társadalmakat, a digitális és zöldátmenetek hatásait, a vidéki területek elnéptelenedését valamint a munka végzésének felgyorsulását említette. 

Borítókép: Bóka János (Forrás: Facebook) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.