Egymillió analfabéta lehet hamarosan Svédországban

A svéd diákok iskolai eredményei évek óta romlanak, amihez nagyban hozzájárul a bevándorlás.

2024. 09. 29. 14:38
Svédország migráns
svédmigráns
Bevándorlók Svédországban Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az írástudatlanok száma Svédországban idén télen várhatóan meghaladja a 800 ezret, és hamarosan elérheti az egymilliót. 

2028 őszétől tízéves lesz a tankötelezettség Svédországban – jelentette be a svéd kormány. Ennek oka, hogy az országban az analfabéták száma az egekbe szökött, és várhatóan már idén télen meghaladja a 800 ezret – mutatott rá a Fria Tider svéd lap.

A svéd statisztikai hivatal legutóbbi felmérése szerint Svédországban mintegy 780 ezer 16 és 65 év közötti ember analfabéta, és ez a szám rohamosan nő.

„Minden hónapban 8-10 olyan diák érkezik, aki írástudatlan” – nyilatkozta egy tanár az SVT-nek még tavasszal. Hozzátette, ha valaki nem tud írni, olvasni nehezen helyezkedik el, fizeti a számláit, de még orvosi időpontot foglalni is csak nehezen tud. 

Ha ez a tendencia folytatódik, azt kockáztatjuk, hogy egy egész generációnyi olyan fiatalunk lesz, akik a gyakorlatban funkcionális analfabéták 

– írta Johan Pehrson oktatási- és Lotta Edholm iskolaügyi miniszter egy vitaindító cikkben.

A Fria Tider azonban rámutat, hogy a miniszterek nem tesznek említést arról, hogy a széles körű analfabetizmus fő oka a harmadik világból érkező analfabéta felnőttek folyamatos tömeges bevándorlása, amelynek megállítása érdekében a kormány nem tesz semmit. 

Egy másik statisztika szintén lesújtó adatokat mutat. 

2024-ben tovább csökkent azoknak a tanulóknak a száma, akik sikeresen el tudták végezni a kötelező – kilenc évfolyamos – általános iskolát.

A valamivel több mint 120 ezer diákból idén húszezren úgy fejezték be a kötelező iskolát, hogy nem jutottak be a középiskola felső tagozatára. Ez azt jelenti, hogy kevés az esélyük a munkába állásra, és nagy a kockázata annak, hogy egyenesen a jóléti függőség vagy a bűnözés felé fordulnak – írja a Samnytt svéd hírportál. 

Aggasztó, hogy a 9. osztályosok eredményei csökkennek. Több diáknak kellene elvégeznie az általános iskolát, nem kevesebbnek. Az általános iskola elvégzésének elmaradása a munkanélküliség és a társadalmi kirekesztés egyik fő kockázati tényezője 

– fogalmazott Anna Castberg, a svéd oktatási hivatal osztályvezetője sajtóközleményében.

A Nemzeti Oktatási Hivatal megjegyzi, hogy a szülők iskolai végzettsége nagyban befolyásolja a gyerekek jegyeit. A legalacsonyabb iskolai végzettség a nem nyugati migránsok körében tapasztalható, és következésképpen e csoport tanulói dominálnak a legrosszabbul teljesítők között is. Ráadásul a svédek és a migránsok közötti oktatási szakadék ahelyett, hogy csökkenne, egyre inkább növekszik. 

Borítókép: 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.