Először ítéltek el egy „svéd” robbantót Dániában

A svédországi migránshátterű bűnözők folyamatosan szivárognak át a szomszédos országokba.

2024. 09. 19. 14:36
A police cordon is pictured as Danish police investigate the scene on March 31, 2024 at the showroom of Danish artist Kristian von Hornsleth in the Vasbygade district of Copenhagen,  where a burglary took place. The thieves have stolen a large number of paintings and art by the visual artist Kristian von Hornsleth. The police reckon that an amount "approaching the million mark" has been stolen. (Photo by Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / AFP) / Denmark OUT
Illusztráció. Rendőrségi kordon Dániában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 19 éves, nem nyugati, migránshátterű, svéd állampolgárságú férfit szerdán öt év börtönbüntetésre ítéltek, amiért kézigránátot robbantott egy ékszerüzletben a dániai Valbyben. 

Ahogy arról már lapunk is beszámolt, a Svédországba irányuló tömeges bevándorlással a bűnbandák is megjelentek az országban, amelyek már a szomszédos országokban is egyre terjeszkednek, ezért a dán igazságszolgáltatás a helyzetet látva most erőteljesebben lép fel a svédországi migránsbandákkal és azokkal a bandatagokkal szemben, akik Dániában követnek el bűncselekményeket. 

Az első ítéletet szerdán hozták meg a Frederiksbergi Kerületi Bíróságon – írta meg a svéd Samnytt hírportál. 

A 19 éves svéd állampolgárságú Jonas Ali Khattabot öt év börtönre ítélték, egész életére kiutasították Dániából, miután beismerte, hogy ő állt a dániai Valbyban egy ékszerüzletben történt robbantás mögött. A büntetés kiszabásakor figyelembe vették az elkövető fiatal korát.

Khattab június végén azért robbantott kézigránátot az ékszerüzletnél, mert nem sikerült járdakővel betörnie a kirakat üvegét. A robbanásban szerencsére senki sem sérült meg, de két épületben jelentős anyagi kár keletkezett. Az épületek helyreállításának költségeit legalább 158 ezer dán koronára (több mint nyolcmillió forintra) becsülik.

A férfi a kihallgatásokon és a tárgyaláson azt mondta, hogy azért kényszerült a bűncselekmény elkövetésére, mert tartozott valakinek pénzzel, de részleteket nem árult el. 

Sok pénzzel tartoztam nekik. Azért kellett ezt tennem, hogy megszabaduljak a tartozásomtól 

– mondta a „svéd” férfi, akinek egy tolmács segített a tárgyaláson. 

Augusztusban Peter Hummelgaard dán igazságügyi miniszter azt mondta, hogy április óta a rendőrség 25 olyan esetet regisztrált, amikor svéd állampolgárságú fiatalok a határon átutazva súlyos bűncselekményeket követtek el Dániában.

A bíróság szerint a mostani ítélettel az is a céljuk, hogy jelzést küldjenek a svédországi bandabűnözőknek, hogy maradjanak a határ kék-sárga oldalán.

Jonas Ali Khattab védőügyvédje egyébként enyhébb büntetést kért, szerinte védence pitiáner bűnözőnek tekintendő a többi „svédhez” képest, akik Dániában követnek el bűncselekményeket. Khattabot ugyanakkor korábban több bűncselekményért is elítélték Svédországban, többek között több kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményért, szabálytalan és ittas vezetésért. 

Borítókép: Illusztráció. Rendőrségi kordon Dániában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.