Ez a harmadik világháborúhoz vezető út

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere az eddigi legegyértelműbb utalást tette arra, hogy a Fehér Ház hamarosan feloldja a korlátozásokat az Ukrajnának Nyugat által szállított nagy hatótávolságú fegyverek Oroszországon belüli bevetésével kapcsolatban.

Forrás: The Guardian2024. 09. 12. 7:02
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös megbeszélést tartott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és David Lammyvel, az Egyesült Királyság kül-, nemzetközösségi és fejlesztési ügyekért felelős államtitkárával
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös megbeszélést tartott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és David Lammyvel, az Egyesült Királyság kül-, nemzetközösségi és fejlesztési ügyekért felelős államtitkárával Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Lammy brit külügyminiszterrel közös megbeszélésen Blinken kijelentette, hogy az Egyesült Államok „az első naptól kezdve” hajlandó volt politikáját az ukrajnai harctéren kialakult helyzet változásainak megfelelően módosítani. „A jövőben is így fogunk tenni” – hangsúlyozta.

Blinken elmondta, hogy ő és Lammy az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel folytatott szerdai megbeszéléseik után jelentést tesznek „főnökeiknek” Joe Bidennek és Keir Starmernek.

A külügyminiszter azt sugallta, hogy Irán ballisztikus rakéták Oroszországba küldése – amely a héten derült ki – megváltoztatta a stratégiai gondolkodást Londonban és Washingtonban. Ez az új fejlemény eszkalációs veszély, jelentette ki.

Brit kormányközeli források szerint már döntés született arra vonatkozóan, hogy Ukrajna használhassa a Storm Shadow cirkálórakétákat Oroszország területén. Valószínű, az erre vonatkozó döntést még nem jelentik be pénteken, amikor Starmer találkozik Biden elnökkel Washingtonban, a két vezető a háború végével kapcsolatos stratégiákról fog beszélni.

A két vezető azt tervezi, hogy egy széles körű külpolitikai megbeszélés részeként megvitatja az ukrajnai háborút és azt, hogy hogyan lehetne annak véget vetni, bár a megbeszélés célja stratégiai jellegű, és nem fognak intenzíven foglalkozni egyetlen fegyverrendszerrel sem.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közös megbeszélést tartott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel és David Lammyvel, az Egyesült Királyság kül-, nemzetközösségi és fejlesztési ügyekért felelős államtitkárával (fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.