Ezért nem érdekli Brüsszelt az ukrán zsarolás + videó

Nem tette zsebre az Európai Bizottság, amit az FPÖ politikusától kapott.

2024. 09. 21. 5:45
Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője
Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfizethető és biztonságos energiaellátás nélkül nem létezhet működő és versenyképes piac Európában, erről beszélt az Európai Parlamentben Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) uniós képviselője – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Az osztrák jobboldali politikus a felszólalásában hangsúlyozta:

Iparunkat és vállalatainkat évek óta halálra kínozzák az újabb és újabb bürokráciával, szabályozásokkal és környezetvédelmi követelményekkel. Európa már régóta nem versenyképes. A múltban csak az olcsó energia mentett meg minket. Nagyon találónak tartom, hogy az előző napirendi pont a jövőről szóló jelentés volt, amely számtalan intézkedést sürget versenyképességünk megmentésére. Több száz oldalon keresztül. És ezek nagy része inkább káros, mint hasznos.

Steger reagált az úgynevezett Draghi-jelentésre is, amelyben az Európai Központi Bank korábbi vezére több száz oldalon értekezett az európai versenyképesség talpra állításáról. 

Draghinak nem kellett volna ennyit írnia és ennyit kutakodnia, mert elég egyszerű megállítani ezt a baloldali, ideológia vezérelte, klímavédelem nevében folytatott energiapolitikát, ami egyre szűkösebbé és egyre drágábbá teszi az energiát. A kulcsszó az energiafordulat. Vessenek végre véget ennek a szankciós politikának, amely minket sokkal jobban érint, mint Oroszországot

– fogalmazott az FPÖ európai parlamenti képviselője. Felidézte, hogy a brüsszeli bürokraták azt hazudják, hogy az EU már nem függ az orosz energiahodozóktól, miközben az orosz olaj és gáz továbbra is hatalmas mennyiségben érkezik Európába, csak nem közvetlenül, hanem most már kerülőutakon, harmadik országokon keresztül és sokkal magasabb áron.

Ez pusztán látszatpolitizálás, amit önök itt művelnek. Azt is rendkívül elítélendőnek tartom, hogy az Európai Unió tétlenül nézi, hogy Ukrajna, egy hivatalos tagjelölt ország, veszélyezteti energiabiztonságunkat, és komoly energiapolitikai és pénzügyi nehézségeket okoz a tagállamoknak. Vegyük például Magyarországot, Szlovákiát és Ausztriát. 2025-ben lejár a mi tranzitszerződésünk is, és Ukrajna nem hajlandó meghosszabbítani. Biztos úr, hol van az Európai Unió válasza? Hol van az energiabiztonság és a gazdaság iránti elkötelezettség? Hol van a nyomásgyakorlás Ukrajnára, amelynek szintén milliárdokat szállítunk?

– tette fel a kérdést a vitán részt vevő uniós biztosoknak.

Megjegyezte azt is, hogy valószínűleg azért maradt el Brüsszel kritikája ebben a kérdésben, mert „éppen azok az országok érintettek, amelyek ki mertek állni a diplomácia és a béke mellett a háború állandó eszkalációja helyett”.

Borítókép: Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.