Fico golyót kapott

Egy borítékot kézbesítettek szerdán Robert Fico szlovák kormányfőnek címezve, amelyben egy töltény volt.

Forrás: Plus 7 dní2024. 09. 25. 12:22
Illusztráció egy töltényről
Illusztráció egy töltényről Fotó: Rafe Swan Forrás: Connect Images/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli esemény rázta meg ismét a szlovák politikai életet. A Szlovák Köztársaság Kormányhivatalába egy Robert Fico nevére címzett boríték érkezett, melyben egy lőszert találtak, írta a Plus 7 dní.

A borítékot a kormányhivatal leveleinek átvizsgálása során fedezték fel és miután a küldemény gyanússá vált, röntgenvizsgálattal erősítették meg, hogy a borítékban valóban egy töltény van.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a levelet egy ismeretlen feladó küldte, és a rendőrség már nyomozást folytat az ügyben. Michal Szeiff, a Pozsonyi Rendőrkapitányság szóvivője megerősítette az esetet, hozzátéve, hogy az ilyen jellegű fenyegetések komoly aggodalomra adnak okot az előzmények ismeretében.

Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy 71 éves író és ukránbarát aktivista, Juraj Cintula lőtt Handlovában
Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy 71 éves író és ukránbarát aktivista, Juraj Cintula lőtt (Fotó: NurPhoto/AFP/Sergii Kharchenko)

Mint ismert, május 15-én merényletet követtek el Robert Fico kormányfő ellen a kihelyezett kormányülés után. Az elkövető, Juraj Cintula közelről adott le lövéseket a miniszterelnökre, aki súlyos sérüléseket szenvedett. A támadót a helyszínen letartóztatták, terrortámadás gyanúja miatt folyik ellene büntetőeljárás.

A 71 éves háború- és ukránpárti merénylő ötször lőtt rá Robert Ficóra, és a szakértők szerint nem először fogott fegyvert a férfi, írta lapunk korábban. Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a háborúpárti férfiról az is kiderült, hogy korábban Ukrajna-párti tüntetéseken vett részt azokon a helyszíneken, ahol a kormány kihelyezett üléseket tartott.

Cintula kérelmezte a szabadlábra helyezését, de a bíróság ezt augusztusban elutasította. A nyomozás jelenleg is zajlik, de továbbra is megválaszolatlanok azok a kérdések, hogy Cintula egyedül követte-e el a merényletet, vagy voltak-e bűntársai. Az ügyészség szerint a nyomozás során bebizonyosodott, hogy Cintula azért követte el a merényletet, mert nem értett egyet a kormány politikájával.

Borítókép: Illusztráció egy töltényről (Fotó: AFP/Rafe Swan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.