Könnyelműen veszi Berlin Putyin fenyegetéseit

A német védelmi miniszter, úgy látszik, nem sokat törődik azzal, hogy az orosz elnök válaszlépéseket helyezett kilátásba, ha az ukránok nagy hatótávolságú nyugati fegyverekkel lövik a belső orosz területeket. Pistorius szavai után képmutatással is vádolhatják Németországot – írja a Politico brüsszeli hírportál.

2024. 09. 14. 10:42
SPD Lower Saxony state party conference
Boris Pistorius német védelmi miniszter (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Boris Pistorius, úgy tűnik, nem veszi komolyan Moszkva figyelmeztetéseit. A Politico arról ír ugyanis, hogy a német védelmi miniszter elhárította Vlagyimir Putyin orosz elnök megtorlással való fenyegetését. Az orosz vezető válaszlépéseket helyezett kilátásba arra az esetre, ha a nyugati szövetségesek engedélyeznék Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú rakétáikkal Oroszországon belüli célpontokat támadjanak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: AFP)

Hogy az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok miben állapodik meg egymással, azt nem az én hatásköröm megítélni. Azoknak kell dönteniük, akik ezeket a fegyvereket szállították. A nemzetközi jog ezt lehetővé teszi

– mondta Pistorius péntek délután. Hozzátette: 

Putyin fenyegetései pedig Putyin fenyegetései, ennyit kell csak mondani róla. Akkor fenyeget, amikor csak akar és amikor csak jónak látja.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, Vlagyimir Putyin szeptember 12-én kijelentette, hogy a NATO-országok most nem csupán arról tárgyalnak, hogy a nyugati nagy hatótávolságú fegyvereket Ukrajna fegyveres erői bevethetik-e Oroszország ellen, hanem gyakorlatilag az ukrajnai konfliktusban való közvetlen részvételről egyeztetnek.

Putyin hangsúlyozta: a Nyugat közvetlen részvétele az ukrajnai konfliktusban jelentősen megváltoztatja annak lényegét, és azt jelenti, hogy a NATO-tagországok – az Egyesült Államok és az európai országok – háborúban állnak Oroszországgal.

Az orosz elnök szerint Moszkva az előtte megjelenő fenyegetések alapján fog döntéseket hozni.

Pistorius mostani szavai után elképzelhető, hogy Németországot többen is képmutatással vádolhatják. Erről ír a Politico. 

Németország – az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és Franciaországgal ellentétben – ugyanis elutasította, hogy Ukrajnának nagy hatótávolságú Taurus rakétákat küldjön, mivel egyes vezetők azzal érveltek, hogy egy ilyen lépés háborúhoz vezethet Oroszországgal. 

Ez egy olyan határvonal, amelyet én – kancellárként – nem akarok átlépni

– mondta Olaf Scholz német kancellár.

A védelmi miniszter most viszont úgy tűnik, könnyelműbben kezeli Putyin fenyegetéseit. Pedig nem csak az orosz elnök figyelmeztette a Nyugatot. 

Mint megírtuk, Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök legújabb Telegram-bejegyzésében elismeri, hogy egy nukleáris konfliktus senkinek sem érdeke, de kiemeli: Oroszországnak még van türelme, de azt is hozzáteszi, hogy ez a türelem nem tart örökké.

Borítókép: Boris Pistorius német védelmi miniszter (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.