Lemond a cseh külügyminiszter, ha a Kalózpárt távozik a kormányból

Lemond tisztségéről Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, ha pártja, a Kalózpárt ügy dönt, hogy kilép a kormánykoalícióból.

2024. 09. 25. 17:22
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter felajánlotta lemondását
Jan Lipavsky cseh külügyminiszter felajánlotta lemondását Fotó: Anadolu via AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jan Lipavsky ezt kedden este New Yorkban közölte cseh újságírókkal arra reagálva, hogy Petr Fiala kormányfő meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett annak munkájával.

Petr Fiala váratlan keddi bejelentése felháborodást váltott ki a párttagság körében, s a párt honlapján az alapszabály szerint péntektől hétfőig szavazást tartanak arról, kilépjen vagy maradjon-e a kormányban a Kalózpárt. A szavazás hétfőn este 20 órakor zárul.

Ha a kalózok a kormányból való távozás mellett döntenek, én, mint a Kalózpárt tagja, ahogy illik, beadom lemondásomat. Másfelől ezt összekötném a pártból való kilépésemmel is, mert nem mindennel tudok egyetérteni, amit most a kalózok mondanak

 – idézte a külügyminiszter szavait a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

Jan Lipavsky nagyon jó külügyminiszter, és élvezi a bizalmamat

– jelentette ki ezzel kapcsolatban Petr Fiala kormányfő szerdán Prágában. A kormányülés utáni sajtótájékoztatón – egy kérdésre válaszolva – a miniszterelnök már azt mondta: „Ivan Bartos a kormány szerdai ülésén közölte, hogy a Kalózpárt távozik a kormányból”. Hozzátette: a kormánykoalíció képviselőinek száma a 200 tagú parlamenti alsóházban ezzel 108-ról 104-re csökken.

 „A miniszter jövőjéről New Yorkból való hazatérése és a Kalózpárt szavazása után a jövő héten személyesen beszélni fogunk” – mondta még a kormányülés előtt Fiala. Jan Lipavsky Petr Pavel államfővel együtt tartózkodik az Egyesült Államokban az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű vitáján. Petr Pavel a köztelevíziónak New Yorkban nyilatkozva azt mondta: hazatérése után találkozni kíván a kormányfővel és a koalíciós pártok vezetőivel, hogy személyesen tájékozódjon a helyzetről. Michal Salomoun, a törvényalkotásért felelős kalózpárti miniszter újságíróknak nyilatkozva kifejtette: szerinte a kormánykoalíció jelenlegi ötpárti formájában nem tartható fenn tovább.

Borítókép: Jan Lipavsky cseh külügyminiszter felajánlotta lemondását (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.