Micsoda hétvége! – Szijjártó Péter is üzent a történelmi osztrák eredmények után

A külgazdasági és külügyminiszter üdvözölte a Szabadságpárt győzelmét.

Forrás: MTI2024. 09. 29. 22:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Micsoda hétvége!! Csehország után a szomszédban is Patrióta-győzelem – értékelte az ausztriai választás eredményét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap esti Facebook-bejegyzésében. 

A Szabadságpárt még soha nem nyert parlamenti választást Ausztriában. Most viszont szövetségeseink végeztek az első helyen. Nem a háborúra, nem a migrációra és nem a genderpropagandára! Bravó, nagy-nagy gratuláció! Herzlichen Glückwunsch!

– írta a tárcavezető. Bejegyzéséhez egy közös képet is csatolt Petra Stegerrel, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselőjével.

Ahogy arról az MTI is beszámolt, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) áll győzelemre a vasárnap Ausztriában tartott parlamenti választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint. A párt főtitkára történelminek mondta az eredményt.

A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérés szerint: 

  • A Herbert Kickl vezette, ellenzéki FPÖ a voksok 29,1 százalékát szerezhette meg. 
  • A második helyen Karl Nehammer kancellár konzervatív Osztrák Néppártja (ÖVP) áll a szavazatok 26,2 százalékával. 
  • Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a voksok 20,4 százalékát tudhatja magáénak.
  • Az exit poll szerint a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) 8,8 százalékot, 
  • míg a Zöldek 8,6 százalékot szereztek.

Szavaival arra utalt, hogy Csehországban szintén ellenzéki sikert hozott a szombaton délután befejeződött részleges szenátusi választás. Az MTI híradása szerint A részleges szenátusi választásokon a 81 tagú felsőház 27 tagjáról döntöttek a választók. A hatályos szabályok szerint ugyanis kétévenként megújul a testület egyharmada. A szenátori mandátum hat évre szól.

A voksok 100 százalékának összeszámlálása alapján az Andrej Babis volt kormányfő vezette Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) kilenc mandátumot szerzett. 

A kormánypártok közül a Polgári Demokratikus Párt (ODS) és a Polgármesterek és Függetlenek (STAN) mozgalom öt, illetve hat mandátumot mondhat magáénak. A további hét mandátumból egyet-egyet a legkülönbözőbb összetételű regionális koalíciók jelöltjei szereztek meg. Ezek többsége bejelentette, hogy a kormányoldalt fogja támogatni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.