Most Szlovákiát fenyegeti az Európai Unió

Szlovákia lehet a következő tagország, amelynek az uniós jog alapján járó forrásait a jogállamisági mechanizmus alkalmazásával befagyasztják.

2024. 09. 09. 15:23
Robert Fico szlovák miniszterelnök békepolitikája miatt bukhatja uniós forrásait Szlovákia?
Robert Fico szlovák miniszterelnök békepolitikája miatt bukhatja uniós forrásait Szlovákia? (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A neves amerikai gazdasági hírportálon, a Bloombergen keresztül üzentek Szlovákiának Brüsszelből: a közép-európai ország elbukhatja uniós forrásai egy részét, ha nem úgy táncol, ahogy Brüsszel fütyül.

Az amerikai lapp cikke szerint az EU azért büntetné Szlovákiát, mert az év elején Robert Fico miniszterelnök kormánya megszüntette a korrupciós ügyeket felügyelő különleges ügyészi hivatalt, a háttérben azonban felsejlik lehetséges indokként a szlovák kormányfő békepolitikája is, amely miatt Brüsszelből már számtalan alkalommal támadták a politikust. 

Az Európai Bizottság döntést készített elő a jogállamisági eljárás megindításáról, amely lehetővé tenné a Szlovákiának a kohéziós alapokból járó 12,8 milliárd euró egy részének befagyasztását. Ez a javaslat egyelőre kezdeti fázisban van, és Ursula von der Leyen bizottsági elnök jóváhagyására lenne szükség – írja a portál az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva.

A közép-európai országnak a helyreállítási alapból járó források, vagy azok egy része szintén veszélybe kerülhet.

A szlovák különleges ügyészség a büntető törvénykönyv reformjának elfogadása után, idén márciusban szűnt meg. A lépést Szlovákia akkori köztársasági elnöke, Zuzana Caputova és az Európai Ügyészség (EPPO) is bírálta, az Európai Bizottság pedig levélben figyelmeztette Pozsonyt, hogy az intézkedés nem áll összhangban az unió pénzügyi érdekeit érintő csalás elleni, büntetőjog alkalmazásával történő küzdelemről szóló irányelvvel – írta az Euractiv brüsszeli hírportál.

Borítókép: Robert Fico szlovák miniszterelnök békepolitikája miatt bukhatja uniós forrásait Szlovákia? (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.