A lelőtt F–16-osról is beszélt az ukrán főparancsnok

Olekszandr Szirszkij a CNN -nek adott interjúban átfogó képet nyújtott az ukrán katonai stratégiáról, a háború kihívásairól, valamint a morál fenntartásának fontosságáról, az elveszített nyugati F–16-osra vonatkozó találgatásokra azonban kitérő választ adott.

Forrás: CNN2024. 09. 09. 16:04
Fotó: wikipedia
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szeptember 5-én készült interjúban a CNN riportere, Christiane Amanpour beszélgetett Szirszkij tábornokkal a háború jelenlegi helyzetéről. A tábornok beszámolt az orosz hadsereg által végrehajtott támadásokról, különösen Kurszk irányában. Az ukrán főparancsnok szerint a kurszki régió területeit ugródeszkaként szeretné használni Kijev. 

Elmondta azt is, hogy az orosz csapatok offenzívát indítottak Harkov és Szumi ellen, de az ukrán hadsereg képes volt megállítani őket, és visszaszorítani a támadásokat. Hangsúlyozta, hogy a harcokat az ellenséges területre vitték át, ami csökkentette az orosz offenzívák veszélyét, és hozzájárult az ukrán katonák moráljának növeléséhez.

Amanpour rákérdezett az orosz erők légi fölényére és tüzérségi képességeire, valamint arra, hogyan kompenzálja ezt az ukrán hadsereg. Szirszkij elmondta, hogy az ukrán hadsereg a technológiai fölény kihasználására összpontosít, különösen a drónok és más csúcstechnológiás fegyverek terén. Azt is kiemelte, hogy az ukrán hadsereg mozgósítása és kiképzése megfelelő szinten zajlik, bár a frontvonalon harcoló katonák morális kihívásokkal néznek szembe.

A beszélgetés során Szirszkij kitért arra is, hogy a nyugati fegyverszállítmányok késése negatív hatással volt a harci műveletekre, de a most érkező fegyverek jelentős változást hoztak. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a fegyverszállítások gyorsabb üteme tovább növelné az ukrán hadsereg hatékonyságát. Amanpour arról beszélt, hogy az orosz erőknek nagyobb a légi fölényük, több drónjuk és több tüzérségi képességük van. Hogyan lehet ezt a különbséget pótolni? – tette fel a kérdést.

Szirkij erre válaszolva elismerte, hogy tagadhatatlanul Moszkva oldalán az előny a repülők és a rakéták számában, ami igaz a tüzérségre, a katonák számára és a felhasználható lőszer mennyiségére egyaránt, de ez egyben motiválja is az ukrán hadsereget.

Általánosságban elmondható, hogy mozgósítási képességeinket a megfelelő szinten tudjuk tartani, és biztosítjuk mind a veszteségek pótlását, mind az új egységek képzését. Az állami hatóságok, katonai szervek, elsősorban a területi toborzóközpontok összehangolt munkájának köszönhetően biztosítjuk katonai egységeink utánpótlását

– válaszolta Szirkszkij az utánpótlásra vonatkozó kérdésre. A főparancsnok szerint a katonai morál is megfelelő, melyre jó hatással voltak a kurszki területen elért sikerek.

Christiane Amanpour brit-iráni újságíró és televíziós műsorvezető a nemzetközi sajtószabadság napja alkalmából rendezett „Dessins pour la liberte” (Karikatúrák a békéért) című kiállítás bemutatóján május 3-án Genfben
Christiane Amanpour. Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

A több hónapot késett amerikai kongresszusi jóváhagyás a fegyverszállításról okozott nehézségeket és a humán erő veszteségeit is sajnálatosan növelte, hangsúlyozta Szirszkij, aki ezúttal is megerősítette, hogy amennyiben felhatalmazást kapnának rá, akkor a nyugati rakétarendszerekkel távolabbi orosz repülőtereket és az orosz támadásokhoz szükséges háttérlogisztikát támadnák.

Nem civilek ellen, hanem az orosz hadsereg ellen harcolunk.

 

Ki lőtte le a F–16-ost?

Mi okozta az első F–16-os vadászgép elvesztését? – tette fel a kérdést a riporter.

Az ukrán főparancsnok elmondta, hogy a védelmi minisztérium különbizottsága folytat az ügyben vizsgálatot, hogy kiderítse a katasztrófa, a repülőgép lezuhanásának minden fontos részletét. Az esetleges baráti tűz felvetésére azonban a zajló vizsgálatra hivatkozva kitérő választ adott.

Amanpour arra is rákérdezett, hogy Szirszkij mit vár, hogyan fog alakulni a háború Ukrajna számára a következő hat hónapban. 

Az ukrán főparancsnok erre azt mondta: – Tervezzük a harci műveleteket, és továbbra is elkötelezettek vagyunk a győzelem mellett. Ebben partnereink, szövetségeseink segítsége sokat jelent, valamint az, ha az Oroszországi Föderáció területén a fegyverek katonai célpontok elleni fegyverhasználat minden korlátozását feloldanák.

Szirkszkij az interjú végén köszönetet mondott a nyugati szövetségesek által nyújtott segítségért és minden támogatásért.

Együtt győzni tudunk!

– összegezte.

 

Borítókép: Olekszandr Szirszkij  (Forrás: Wikipédia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.