Olaf Scholz „békekancellár” akar lenni

Az elkeserítő választási eredmények után Olaf Scholz mindent megtesz azért, hogy a mandátumát meg tudja őrizni. A kancellár a béke megteremtését tűzte ki legfőbb céljának.

Forrás: La Repubblica2024. 09. 09. 20:25
Olaf Scholz és Volodimir Zelenszkij
Olaf Scholz és Volodimir Zelenszkij Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholznak nagy terve van: „békekancellárként” akar fennmaradni a történelemben. A Türingiából és Szászországból érkező lesújtó választási eredmények és az egyre erősödő híresztelések miatt, hogy egy esetleges vereség Brandenburgban szeptember 22-én visszalépésre kényszerítheti, úgy döntött, hogy az ukránkártyához nyúl – írja a La Repubblica olasz lap. 

Értesülésük szerint Scholz a német Szociáldemokrata Párt (SPD) néhány tagjával már a Minszk 3 béketerv megvalósításán dolgozik, tegnap pedig – ahogy arról lapunk is beszámolt – az ARD közszolgálati csatornán ragadta meg az alkalmat, hogy bejelentse: – Úgy vélem, hogy itt az ideje megvitatni, hogyan juthatunk ki ebből a háborús helyzetből a béke felé, gyorsabban, mint ahogyan az jelenleg látszik.

A kancellár arra is kitért, hogy célja egy újabb békekonferencia megszervezése, ezúttal Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével.

Mindenképpen kell egy új konferencia, amely a békéről szól

– hangsúlyozta a vezető, utalva arra a csúcstalálkozóra, amelyet júniusban tartottak Svájcban. Ezen a nemzetközi békekonferencián Oroszország nem vett részt. A tárgyalások azzal zárultak, hogy 78 ország kifejezte támogatását Ukrajna területi integritása mellett, de hogy mi a következő lépés, arról nem egyeztek meg.

Ám Zelenszkij Oroszország helyett inkább Kínával tárgyalna, és addig várna azzal, hogy a béke feltételeit Putyin elé tárja, amíg széles körű nemzetközi támogatottságra nem tett szert. Olaf Scholznak viszont hamar kell lépni, elsősorban azért, hogy ne veszítse el a mandátumát. Úgy tűnik, hogy a kancellár két pártvezetővel (Rolf Mützenich és Ralf Stegner) dolgozik a béketerven – írja az olasz lap. 

A két korábbi minszki egyezmény még Angela Merkel korábbi német kancellár nevéhez köthető, aki Putyinnal tárgyalt a békéről. Mielőtt Oroszország megtámadta Ukrajnát, az orosz elnök kijelentette, hogy a minszki megállapodások már nem léteznek, és Ukrajnát okolta azok összeomlásáért.

 

Borítókép: Olaf Scholz és Volodimir Zelenszkij (Fotó: AFP/Sergei Supinsky)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.