Oroszország régi konfliktusokat élesztene újra a Balkánon, mondja a brüsszeli vezető

Ursula von der Leyen ígéretet tett a balkáni országok uniós integrációjának felgyorsítására. Ursula von der Leyen ismét Ukrajna EU-tagsága mellett szállt síkra.

2024. 09. 03. 10:28
Egy gyalogos Belgrádban 2023. január 23-án egy falfestmény mellett, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök portréját ábrázolja, valamint Koszovó térképét cirill és angol írással, „Koszovó Szerbia” felirattal. (Fotó: AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megerősítette elkötelezettségét a Nyugat-Balkán uniós integrációja mellett, kiemelve a térség stratégiai fontosságát. A 19. Bledi Stratégiai Fórumon Szlovéniában Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a Nyugat-Balkán jövője az Európai Unióban van, és ígéretet tett arra, hogy az Európai Bizottság következő ciklusában felgyorsítja a bővítési folyamatot.

Crna na Koroskem polgármestere, Romana Lesjak és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtónyilatkozatot tesz Crna na Koroskemben tett látogatásuk után 2024. szeptember 2-án, egy évvel azután, hogy katasztrofális áradások sújtották a kisvárost. (Fotó: AFP)
Crna na Koroskem polgármestere, Romana Lesjak és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtónyilatkozatot tesz Crna na Koroskemben tett látogatásuk után 2024. szeptember 2-án, egy évvel azután, hogy katasztrofális áradások sújtották a kisvárost (Fotó: AFP)

A Nyugat-Balkán a történelem során gyakran állt Kelet és Nyugat, Észak és Dél kereszteződésében

 – jegyezte meg von der Leyen. Hozzátette:

De az új generációk ebben a régióban más utat választottak. Úgy döntöttek, hogy egy közös európai család részei lesznek.

Ursula von der Leyen beszédében azonban Oroszország szerepére is kitért.

A jelenlegi, a múltban élő orosz vezetés nem hajlandó elfogadni ezt az egyszerű valóságot. Amikor a Nyugat-Balkánon előrelépés történik a megbékélés és a regionális integráció felé, a Kreml megpróbálja felkavarni a régi konfliktusokat

 – jelentette ki.

A bizottsági elnök azonban azon véleményének adott hangott, hogy a nyugat-balkániak többsége az integrációt részesíti előnyben a széttagoltság helyett. 

A nyugat-balkáni emberek túlnyomó többsége nem töredezettséget akar. Ők integrációt akarnak, és ezt nekünk kell megvalósítanunk

 – hangsúlyozta.

Kiemelve az Európai Bizottságnak a bővítési folyamat iránti elkötelezettségét, Von der Leyen megjegyezte, hogy ez az erőfeszítés ismét kiemelt politikai prioritássá vált.

A bővítés befektetés közös erőnkbe és biztonságunkba. Erős, versenyképes és biztonságos Európát akarunk, amely magában foglalja a Nyugat-Balkánt, valamint Ukrajnát és Moldovát az Európai Uniónkban

 – mondta.

A jövőre nézve Von der Leyen ígéretet tett a bővítési folyamat felgyorsítására.

Borítókép: Egy gyalogos Belgrádban 2023. január 23-án egy falfestmény mellett, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök portréját ábrázolja, valamint Koszovó térképét cirill és angol írással, „Koszovó Szerbia” felirattal (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.