Rengeteg személyhívó robbant fel Libanonban, hárman meghaltak és ezernél is többen megsebesültek + videó

Megsérülhetett Irán libanoni nagykövete is a friss beszerzésű Hezbollah-csipogók detonációja miatt.

2024. 09. 17. 18:12
Mentőautók és emberek a Bejrúti Amerikai Egyetem Orvosi Központjának bejáratánál a robbanások után, 2024. szeptember 17-én
Mentőautók és emberek a Bejrúti Amerikai Egyetem Orvosi Központjának bejáratánál a robbanások után, 2024. szeptember 17-én Fotó: AFP/Anwar Amro
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezernél is többen megsebesültek kedden Libanonban, köztük a Hezbollah milícia sok tagja az egymás közötti kapcsolattartásra használt személyhívójuk szinte egyidejű felrobbanásától – közölte az Irán-barát síita szervezet névtelenséget kérő egyik tisztségviselője.

Az illetékes szerint a csipogók felrobbanása az őket érő „legsúlyosabb biztonsági incidens” a már csaknem egy éve folyó Gázai övezeti háborúban, amelyben a Hezbollah rendszeresen rakétákkal támadja Izrael területét, ezzel támogatva a Hamász palesztin terrorszervezet harcát. Az iráni Mehr hírügynökség szerint Modzstaba Amani, Irán libanoni nagykövete is a sebesültek között van.

A Hezbollah tájékoztatása szerint három halálos áldozat is van. A Reuters egyik libanoni tudósítója több mentőautót is látott Bejrút déli negyedeiben, ahol az apró robbanások és sérülések miatt pánik tört ki a lakosok körében. A helybeliek elmondása szerint a robbanások fél óra leforgása alatt történtek. Egy Hezbollah-tisztségviselő szerint Libanon déli részéről is jelentettek ilyen jellegű robbanásokat.

A bejrúti egészségügyi minisztériumhoz tartozó válságkezelési központ felszólította az egészségügyi dolgozókat: azonnal menjenek be munkahelyükre, hogy az ország el tudja látni a tömeges sérüléseket. Egyúttal figyelmeztetést adott ki, miszerint az egészségügyi személyzet ne használjon személyhívót. Három – szintén meg nem nevezett – biztonsági forrás arról számolt be, hogy a szóban forgó személyhívók a Hezbollah vadonatúj beszerzései.

Borítókép: Mentőautók és emberek a Bejrúti Amerikai Egyetem Orvosi Központjának bejáratánál a robbanások után, 2024. szeptember 17-én (Fotó: AFP/Anwar Amro)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.