Szexuális erőszak a magyargyűlölő párt táborában

Egy fiatal lány azzal vádol három férfit, hogy megerőszakolták a Románok Egyesüléséért Szövetség tavalyi nyári politikai táborában a román tengerparti Neptun üdülőhelyen.

Forrás: Maszol2024. 09. 12. 16:10
erőszak, zaklatás (Forrás: Pexels)
llusztráció (Forrás: Pexels)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nő még akkor feljelentést tett a rendőrségen, megtörtént a törvényszéki orvostani vizsgálat is, amely igazolta az áldozat vádjait. 

A három férfi DNS-ét ugyanis megtalálták az akkor még kiskorú lány alsóneműjén, és azt is megállapították, hogy erőszakosan közösültek vele közvetlenül a vizsgálat előtti időszakban. 

Ennek ellenére az ügy kivizsgálása megrekedt, a nyomozás addig sem jutott el, hogy a három férfit meggyanúsítsák, pusztán tanúként hallgatták ki őket, és persze hogy mindent tagadnak, politikai lejáratásról beszélnek – hívja fel rá a figyelmet a Maszol erdélyi hírportál. 

Mint írják, az eset még tavaly szeptemberben történt, amikor a lány még kiskorú, mindössze 17 éves volt. A híresen magyargyűlölő Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a Fekete-tenger-parti Neptun-Olimp üdülőhelyen szervezett politikai nyári iskolát, ide kapott meghívást a lány is. Szeptember 14-ről 15-re virradóra azonban 

három, 31 és 35 év közötti férfi az egyikük hotelszobájában megerőszakolta őt, kihasználva, hogy az este folyamán annyi alkoholt itattak vele, hogy szinte öntudatlan állapotban volt.

Az erőszakot követően a lány szeptember 16-án elhagyta a tábort és feljelentést tett a rendőrségen, ahol bűnvádi eljárást indítottak. Az áldozat meg is nevezte a három elkövetőt: Georgian Negara, Valentin Ghinea és Alexandru Mihai Ene, mindannyian az AUR Ialomița megyei tagjai és aktivistái. 

A lány elmondása szerint a hotel térfigyelői kamerái is rögzítették, amint Georgian Negara bevonszolja a szobájába a láthatóan erősen ittas kiskorút, aki mintegy 35 perc múltán zavartan hagyta el a hotelszobát, és látszik, amint a telefonját keresi, hogy felhívja az édesanyját, hogy elmondja neki, mi történt. 

Alig tudtam a lábamon állni, zavart voltam. Nem tudtam, hová megyek, kivel és miért

– magyarázta a lány a Digi24 hírtelevíziónak. Azt is elmondta, hogy az AUR nyári táborában a nagyobbak folyamatosan alkohollal itatták őket, holott még kiskorúak voltak.

A három feltételezett elkövető mindent tagad, azt mondják, nem tudhatják, mi történt a lánnyal és miért hagyta el a tábort két nap után. A bukaresti román sajtó megpróbálta elérni és megszólaltatni őket, de nem tudták felvenni velük a kapcsolatot, noha mindhárman az AUR Ialomița megyei pártszervezetének tagjai, sőt jelöltjei is voltak. Az AUR kommunikációs osztálya a sajtó nyomására korábban azt közölte, hogy támogatják a hatóságokat a körülmények pontos kivizsgálása érdekében, és ha bebizonyosodnak a vádak, akkor egyetértenek az elkövetők felelősségre vonásával.

A hatóságok azonban most sem voltak a helyzet magaslatán – írja a Maszol. A három megnevezett férfit a szeptember 16-i feljelentést követően csak 2023 decemberében hallgatták ki tanúként. Az ügyet egyébként a sloboziai ügyészség kezdte vizsgálni, később azonban a nyomozást átvette a fővárosi ügyészség, amely nem reagált a Digi24 azon kérdésére, hogy hol tart az ügy és megtörtént-e már a feltételezett elkövetők meggyanúsítása.

Annak ellenére sem halad a nyomozás, hogy az erőszak után elvégzett törvényszéki orvostani vizsgálatok igazolták a lány által elmondottakat. 

Az orvostani jelentés tartalmazza, hogy mindhárom megnevezett férfi DNS-ét (spermiumát) megtalálták a lány fehérneműjén, továbbá az orvos szakértők kimondták, hogy „1–3 napon belül megfosztották a szüzességétől” és „anális sérüléseket szenvedett”, továbbá a lábain is külsérelmi nyomokat fedeztek fel.

„Fontos, hogy a többi áldozatot is bátorítsuk, hogy az ilyen ügyeket gyorsan, szakszerűen és a szexuális erőszak áldozatának védelmével kezelik” – mondta Andreea Braga, a nők jogaiért küzdő Filia szervezet szakértője, aki ugyanakkor kiemelte: a román társadalomban „még mindig sok előítélet él a szexuális erőszak áldozataival szemben”.

A Digi24-nek az áldozat, aki mostanra töltötte be a 18. életévét, azt állítja, hogy semmi sem történt az ügyben, bár volt bátorsága ahhoz, hogy az eset után azonnal feljelentést tegyen. 

A fájdalmat nemcsak az elszenvedett nemi erőszak okozza, hanem annak a rendszernek az árulása is, amelynek meg kellett volna védenie engem

– mondta.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.