Több száz rakétával támadta egymást a Hezbollah és az izraeli hadsereg

Tovább nőtt az izraeli légicsapások áldozatainak száma Libanonban

2024. 09. 23. 21:39
Israeli warplanes launch airstrikes on southern Lebanon
DAHIEH, BEIRUT - SEPTEMBER 23: Medical teams and security forces arrive at the scene after the Israeli military carried out an airstrike on the Madi neighborhood in the Dahieh district, located in the southern part of Lebanon's capital, Beirut, on September 23, 2024. Houssam Shbaro / Anadolu (Photo by Houssam Shbaro / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Orvosi csapatok és biztonsági erők érkeznek a helyszínre, miután az izraeli hadsereg légicsapást mért a libanoni főváros, Bejrút déli részén fekvő Dahieh kerület Madi negyedére 2024. szeptember 23-án Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz rakétával támadta egymást hétfőn a Hezbollah libanoni síita milícia és az izraeli hadsereg, Izraelben a reggeli órák óta a Hezbollah mintegy száznyolcvan rakétáját észlelték, többségüket elfogták.

Az izraeli hadsereg (IDF) célzott légicsapást hajtott végre Bejrút Dahijja nevű kerületében, a Hezbollah fellegvárában a milícia harmadik legfontosabb embere, déli egységeinek parancsnoka, Ali Karaki ellen. Arab hírforrások – köztük a Sky News arab kiadása – arról számoltak be, hogy Karaki életét vesztette. Izrael Libanon belső országrészeiben, így a Bekaa-völgyben és Baalbek város térségében is csapásokat hajtott végre harci gépekről.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a hadsereg főhadiszállásán tartott helyzetértékelő megbeszélésen példa nélkül állónak nevezte a hétfői nap katonai eredményeit. 

Azt mondta: Haszan Naszrallah sejk maradt egyedül életben a Hezbollah csúcsvezetéséből, a Radvan Erők kommandósegységeit megsemmisítették több tízezer rakétájukkal együtt. 

Leromboljuk azt, amit húsz éven keresztül, a második libanoni háború óta felépítettek

– mondta Galant.

A kormány hétfő este sürgős telefonos szavazással jóváhagyta Galant védelmi miniszter azon javaslatát, hogy a polgári védelem hétfő estig országos rendkívüli állapotot hirdessen ki. A Haifától északra fekvő területeken két nappal meghosszabbították a kényszerszünetet az iskolákban.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök angolul fordult a libanoni lakosokhoz hétfőn. 

A mi háborúnk nem önök, hanem a Hezbollah ellen folyik, ne hagyja, hogy veszélybe sodorják az életét

– üzente nekik.

„A Hezbollah túl sokáig használta önöket élő pajzsként, rakétákat helyezett el a nappalijukban, a garázsukban. Ezek a rakéták közvetlenül a városainkra irányulnak. Ahhoz, hogy megvédjük állampolgárainkat a Hezbollah támadásaitól, meg kell semmisítenünk ezeket a fegyvereket” – hangsúlyozta Netanjahu.

Az IDF már ma reggel figyelmeztette önöket, hogy meneküljenek el a veszélyes területekről. Kérem, vegyék komolyan ezt a figyelmeztetést. Ne hagyják, hogy a Hezbollah veszélybe sodorja Libanont, az önök és szeretteik életét! Hadműveletünk befejeztével nyugodtan visszatérhetnek otthonukba

– ígérte az izraeli kormányfő a libanoni civileknek.

Tovább nőtt az izraeli légicsapások áldozatainak száma Libanonban

A libanoni egészségügyi minisztérium közben hétfő este azt közölte, hogy 

az izraeli légicsapások halálos áldozatainak száma 356-ra emelkedett Libanon déli részén hétfő reggel óta. A halottak között 24 gyerek is van, a sebesültek száma meghaladja az 1200-at. 

Az egyiptomi külügyminisztérium felszólította a „nemzetközi hatalmakat és az ENSZ Biztonsági Tanácsát: azonnal avatkozzanak közbe” annak érdekében, hogy „véget vessenek a veszélyes izraeli eszkalációnak Libanonban”. 

A tárca arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzetből „globális regionális háború” bontakozhat ki. 

Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök bejelentette, hogy sürgősségi tanácskozást hívott össze az ENSZ New York-i közgyűlésén részt vevő arab delegációk vezetői számára, hogy megvitassák „a cionista agresszió hatásait” Libanonban, és hogy „együttműködjenek Izrael bűncselekményeinek leállítása érdekében”. 

A török külügyminisztérium közleményében azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Dél-Libanon elleni légicsapásaival olyan „új szakaszt nyitott meg, amely az egész régiót káoszba fogja taszítani”. 

António Guterres ENSZ-főtitkárt szóvivője szerint nagyon aggasztják a sok libanoni civil haláláról szóló jelentések. 

Libanonban a 2006-os, Izrael és a Hezbollah síita milícia közötti véres konfliktus óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, mint a hétfői légicsapásokban. 

Az izraeli hadsereg figyelmeztette a Libanon déli és keleti térségeiben lakó embereket, hogy hagyják el otthonukat, mielőtt a Hezbollah elleni műveleteket nagyobb területekre terjesztik ki. Több ezren útnak is indultak Libanonban, a Szidón déli kikötővárosból kivezető autópálya megtelt a Bejrút felé tartó autókkal.

Borítókép: Orvosi csapatok és biztonsági erők érkeznek a helyszínre, miután az izraeli hadsereg légicsapást mért a libanoni főváros, Bejrút déli részén fekvő Dahieh kerület Madi negyedére 2024. szeptember 23-án (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.