Von der Leyen szavakban az alkalmasságban hisz, de a tettei mást mutatnak

Ursula von der Leyen mindenáron nyomást próbál gyakorolni a tagállamokra, hogy nőket jelöljenek a következő Európai Bizottságba. Így próbálja betartani az ígéretét, miszerint a csapatát a nemek közötti egyensúly figyelembevételével állítja össze.

Forrás: Politico2024. 09. 06. 19:58
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tomaz Vesel, Szlovénia biztosjelöltje pénteken visszalépett, miután Ursula von der Leyen nyomást gyakorolt a tagállamra, hogy inkább női jelöltet küldjön, közölte a Politico brüsszeli hírforrás. A bejelentés pár nappal azután érkezik, hogy Románia is egy nőre cserélte a jelöltjét. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Ursula von der Leyen több kisebb uniós országra próbál nyomást gyakorolni, hogy fontolják meg az általuk javasolt férfi jelöltek helyettesítését női jelöltekkel. Jelenleg ugyanis kilenc női jelölt szerepel a leendő biztosok listáján, Ursula von der Leyent nem számítva. Ez huszonhat fős csapat esetében nem túl biztató. Az EB elnöke Máltát is arra kérte, hogy a jelenlegi uniós biztos, Helena Dalli mandátumát hosszabbítsák meg új jelölt küldése helyett.

Eddig kizárólag olyan országokra gyakoroltak nyomást, amelyeket nem az Európai Néppárthoz tartozó párt kormányoz. Von der Leyen is ennek a frakciónak a támogatását élvezi.

A szlovén média szerint már több női név felmerült az új biztosjelölt kapcsán. Ezek között van Marjeta Jager, az Európai Bizottság fejlesztési politikáért felelős osztályán dolgozó uniós tisztviselő, Marta Kos, Robert Golob miniszterelnök pártjához tartozó volt diplomata, valamint Irena Joveva, a Renew Europe képviselőcsoportban dolgozó EP-képviselő, aki szintén a miniszterelnök pártjához tartozik.

Ursula von der Leyen a héten úgy nyilatkozott, hogy a csapat tagjaival szemben támasztott „első számú kritériuma” a szakértelem megléte, és azt mondta, hogy a bizottságnak olyan emberekre van szüksége, akiknek magas rangú politikai vagy vezetői tapasztalata van, esetleg diplomaták voltak. Tomaz Veselről (aki a szlovén számvevőszék elnöke volt) Robert Golob miniszterelnök augusztus 12-én azt írta Ursula von der Leyennek címzett levelében, hogy a „megfelelő személy a feladatra”.


Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.