A békemissziót támadta az Európai Néppárt vezetője

Manfred Weber szerint Magyarország perifériára szorult.

2024. 10. 09. 11:01
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke Fotó: Kisbenedek Attila Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének felszólalása után a farkciók vezetői kaptak szót, közülük is először Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) képviseletében.

Hallgattam Orbán Viktor mai beszámolóját, és el kell mondanom, hogy valóságos sokkot kaptam, mert beszélt a mezőgazdaságról, a migrációról, az akkumulátortechnológiáról és Európa jövőjéről, de nem említette meg Ukrajnát

− mondta kezdésként a legnagyobb frakció vezetője.

Nem említette Ukrajnát, egyetlen mondattal sem beszélt a szolidaritásról. És a jelen pillanatban a legnagyobb szükség van az európai szolidaritásra ahhoz, hogy közös választ tudjunk adni az Európában zajló háborúra. Ez a kemény kérdés, amit meg kell válaszolnunk. És ön, aki korábbi szabadságharcos, nem értjük, hogy miért hagyja figyelmen kívül az ukránok azon vágyát, hogy szabadságban és persze békében élhessenek

− hangsúlyozta Manfred Weber, aki a továbbiakban a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való találkozásai miatt támadta Orbán Viktort, propagandaakciónak minősítve a magyar kormányfő békemisszióját.

A migráció terén hatalmas kompromisszumot tudtunk kötni itt, az Európai Parlamentben

− méltatta a frakcióvezető a migrációs paktumot.

Az előző soros elnökség alatt negyvennégy magas szintű találkozóra került sor Budapesten, ma azonban senki sem akar oda menni

− állította Weber, hozzátéve, hogy Magyarország „egyedül van és perifériára szorult”.

Az EP-választásokat az EPP nyerte, ezért  Ursula von der Leyen az Európai Bizottság vezetője − hangsúlyozta Weber. Az EPP vezetője szerint Magyarországon a korrupció „meggyilkolja a jövőt”,  a tanárok a szörnyű munkakörülmények miatt elhagyják a pályát, és négyszázezer magyar hagyta el az országot − sorolta vádjait Manfred Weber.  Weber szerint Magyar Péter legyőzte Orbán Viktort, és ő a jövő − szólt bele a magyar belpolitikába az EPP vezetője.

Iratxe Garcia Perez, a szocialisták vezetője volt a következő felszólaló. Garcia Perez szerint a Patrióták Európáért frakció tagjai valójában „álpatrióták”, akik tönkreteszik a demokráciát. Szerinte amikor Orbán Viktor Európa védelméről beszél, Európán csak azokat érti, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint ő, pedig Európa sokféle. Azzal vádolta a magyar kormányfőt, hogy megszünteti Magyarországon a nőket és az LMBTQ-közösséget védő törvényeket.

Ez az igazi veszély

− fogalmazott Garcia Perez, egyúttal azzal is vádolva Orbán Viktort, hogy nem tartja tiszteletben az emberi jogokat. A szocialista frakcióvezető szerint az igazi patrióta szembenéz a kihívásokkal, amelyek szerinte a klímaváltozás, a digitális átállás és az adóelkerülés.

Terry Rientke, a Zöldek társelnöke szerint Orbán Viktor a szabadságról beszél, de az általa elfogadott jogszabályok az ellenkezőjéről szólnak, és üldözi a világképének nem megfelelő családokat és a másként gondolkodókat. 
 

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.