A magyar elnökség egyik célja új versenyképességi paktum létrehozása

A magyar elnökség új versenyképességi paktumot szeretne létrehozni, amely segítene Európa gazdasági felzárkózásában – jelentette ki Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára Brüsszelben kedden.

Forrás: MTI2024. 10. 08. 20:47
 Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén
Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zsigmond Barna Pál, aki a Régiók Bizottságában számolt be a magyar elnökségi prioritásokról, az MTI-nek nyilatkozva elmondta: Európa versenyképessége Brüsszel rossz döntései miatt meggyengült, az EU lemaradt versenytársaihoz képest, a magyar elnökség pedig ezen szeretne változtatni.

Elmondta továbbá, hogy a magyar prioritások közé tartozik az illegális bevándorlás elleni küzdelem és az Európai Unió külső határainak védelme.

Hangsúlyozta a kohéziós politika folytatásának szükségességét, amely, mint mondta, rendkívül fontos a régiók fejlesztése és felzárkóztatása szempontjából, valamint kihívásnak nevezte a zöldcélok és a versenyképesség összehangolását, amelyet szintén megvitattak az ülésen. Zsigmond Barna Pál aláhúzta a bővítéspolitika fontosságát is, amelyet érdemalapúnak nevezett, és kiemelte: a magyar álláspont elejétől fogva az volt, hogy aki szeretne csatlakozni és teljesíti a feltételeket, az csatlakozzon az Európai Unióhoz, ez ugyanis – mint mondta – csak erősíti az EU-t.

Az elnökség kiemelt prioritásának nevezte a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását is, emlékeztetve arra, hogy a térség államainak nagyon rég megígérték a csatlakozást, a magyar elnökség alatt pedig igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ezen államok minél közelebb kerüljenek a tagsághoz. Kiemelt magyar érdeknek nevezte ezenfelül Bulgária és Románia teljes jogú csatlakozását a schengeni övezethez.

Kettős mércével állunk szemben, hiszen Románia és Bulgária is teljesítette a schengeni övezethez való csatlakozás feltételeit régóta, de azt látjuk, hogy bizonyos politikai megfontolásokból egyes országok blokkolják ezt a folyamatot

– szögezte le. A nemzeti kisebbségek ügyére kitérve Zsigmond Barna Pál elmondta, a magyar elnökség további fontos célkitűzése, hogy az EU fogadjon el egy kötelező érvényű jogi normát a nemzeti kisebbségek védelme érdekében. – Azt látjuk, hogy az illegális migránsokkal nagyon sokat foglalkozik az EU, de nem hoz kötelező érvényű jogszabályt az őshonos nemzeti kisebbségek védelme érdekében, miközben legalább 50 millió európai polgár tartozik a nemzeti kisebbségekhez – jelentette ki.

Borítókép: Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.