Elmarad a LIBE bizottságban a soros elnökség bemutatója

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) nem akarják, hogy Magyarország beszámolhasson a magyar elnökségi program eddigi sikereiről – vallja László András EP-képviselő.

2024. 10. 16. 13:05
László András
László András Fotó: Bodnár Boglárka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) napirendre vette a soros magyar elnökség bemutatóját, ám ebből az alkalomból is jogállamisági vitát akartak kialakítani Brüsszelben, végül pedig teljesen elmarad a két napirendi pont. 

A LIBE bizottság napirendre tűzte, hogy Tuzson Bence és Pintér Sándor eljöjjön és beszámoljanak illetékességük szerint a belügyi ügyekről, amelyek szereplenek az elnökség prioritásai között. Azonban a rosszhiszeműség és az akadékoskodás nem ismert határokat, és folyamatosan utólagos feltételeket támasztottak annak, hogy hogyan lehessen a bemutatót végrehajtani

– magyarázta László András fideszes politikus, majd folytatta: 

Végül úgy döntöttek, hogy akkor hallgatják meg a magyar elnökségi programbemutatót, hogyha utána rögtön szervezhetnek egy Magyarországot támadó szakbizottsági vitát is a jogállamiság kérdésében, ez azonban Bóka János miniszter úrnak a hatásköre. 

A politikus beszámolt arról, hogy csütörtökre tűzték ki a soros elnökségi program bemutatóját és a jogállamisági vitát egyaránt, azonban ezen a napon kezdődik az Európai Unió Tanácsában a csúcstalálkozó, amelyen Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt vesz részt. Bár szóba került a jogállamisági vita átütemezése egy másik időpontra, a LIBE bizottság vezetősége végül úgy döntött, hogy mindkét napirendi pontot elhalasztja. 

Nagyon sok hercehurca és utólagos feltételtámasztás ellenére a magyar fél kész lett volna bemutatni a programot, részt venni egy Magyarországot támadó vitán, azonban mivel ez nem az, amit a LIBE bizottságnak a vezetősége szeretne, ezért most elhalasztották. Azt hiszem, a halasztás önmagáért beszél

– vallja a politikus, majd hozzátette: „Össze akarták kötni a programbemutatót Magyarország támadásával, mivel nem kapták meg azt a lehetőséget, amit akartak, és azt nem hajlandók elfogadni, hogy a magyar elnökség sikeresen halad előre, így ez egy kicsinyes politikai bosszú.”

Borítókép: László András (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.