Ez várhat Orbán Viktorra Strasbourgban

Orbán Viktor jövő héten végre bemutathatja Strasbourgban, az EP plenáris ülésén a magyar soros elnökség célkitűzéseit. Bevett szokásnak számít az uniós program bemutatása, amikor a soron következő tagállam átveszi az Európai Unió Tanácsának az elnökségét, ám a júliusi plenáris ülésszakon az EP nem adott lehetőséget a magyar miniszterelnöknek a felszólalásra, szeptemberben pedig az Európát sújtó árvízhelyzet akadályozta meg a magyar miniszterelnököt.

2024. 10. 05. 8:23
Orbán Viktor
Orbán Viktor Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor szerdán Strasbourgban ismerteti a magyar uniós elnökség programját az Európai Parlament képviselői előtt. Erre már a Kötcsén tartott beszéde során is utalt, ahol kijelentette:

Állok az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére.

A beszédére a szeptemberi plenáris ülésen már sor kellett volna kerüljön, ám az árvízhelyzet miatt a magyar miniszterelnök lemondta minden külföldi kötelezettségét, amelyet az EP elnöke, Roberta Metsola megértett és intézkedett, hogy a következő plenáris ülésen időpontot találjanak a bemutató megtartására. 

Strasbourgban a plenáris ülés szerdai napján mutatja be a magyar miniszterelnök a féléves magyar elnökség prioritásait, amelyek a következőek: 

a versenyképesség javítása, az európai biztonságpolitika újragondolása, a bővítés érdemalapú feltételteljesítés alapján történő végrehajtása, az illegális bevándorlás megakadályozása, az uniós kohéziós politika átdolgozása, a közös mezőgazdasági politika gazdaközpontú szemléletváltása, illetve a demográfiai kihívásokra való reagálás.

A program bemutatását nagy valószínűséggel feszült vita követi majd. A magyar elnökség július elsejei indulása óta kemény bírálatok érték Magyarországot, főleg az indulással egy időben végrehajtott békemisszió miatt. Már a szeptemberi plenárist megelőzően Brüsszelben elkezdődött Orbán Viktor támadása a felszólalás kapcsán.

A szerdai napon, Orbán Viktor után az Európai Bizottság részéről nagy valószínűséggel az elnök, Ursula von der Leyen fog beszédet tartani. Majd a parlamenti frakciók vezetői szólalhatnak fel három–öt perc erejéig. Ezután más EP-képviselők is hozzászólhatnak a vitához, bizonyos időkeretet betartva. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy az olyan hivatásos magyargyűlölők, mint Daniel Freund zöldpárti baloldali német politikus vagy az Európai Néppárt legújabb üdvöskéje, Magyar Péter is szót kapjanak. Az utóbbi a Facebookon azt jelentte ki, hogy fel fog szólalni, és öt perc fog állni a rendelkezésére. 

A miniszterelnök már korábban is beszélt az EP-képviselők előtt, például 2018-ban Magyarország jogállamiságáról szóló Sargentini-jelentés vitájában kapott szót.

A négynapos ülés napirendjében szerepel, hogy a képviselők megemlékeznek a Hamász terrorszervezet támadásáról, amelyet egy éve, 2023. október 7-én indított Izrael ellen, valamint szó lesz a határellenőrzések bevezetéséről és a Dél–Európában pusztító erdőtüzekről is. 

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.