A vezető statisztikus elárulta, miért győzhet az elnökválasztáson Donald Trump

Nate Silver, az egyik legbefolyásosabb amerikai elemző szerint Donald Trump ismét elnök lehet. A 2016-os választást pontosan megjósló szakértő most újra Trump győzelmét vetíti előre, ami komoly aggodalmat kelt a demokraták körében.

2024. 10. 25. 15:30
Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje
Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nate Silver, az Egyesült Államok egyik vezető politikai elemzője és statisztikusa a The New York Times lap hasábjain azt írta, hogy a republikánus jelölt újra megnyeri az elnökválasztást november 5-én. Emlékezetes, Silver 2016-ban már egyszer helyesen megjósolta Trump győzelmét

A megérzésem azt súgja, hogy Donald Trump fog nyerni. És szerintem sok aggódó demokrata is így érzi

– írta Silver. Ez a jóslat komoly aggodalmat keltett a Demokrata Párt soraiban, ahol egyre többen érzik úgy, hogy egyre csak csökkenek Kamala Harris győzelmi esélyei. 

Kamala Harris és Donald Trump összecsapása az első és egyetlen elnökjelölti vitán
Kamala Harris és Donald Trump összecsapása az első és egyetlen elnökjelölti vitán (Fotó: AFP)

Silver, aki a FiveThirtyEight nevű népszerű politikai elemző weboldal alapítója, rámutatott arra, hogy a közvélemény-kutatók gyakran alábecsülik Donald Trump támogatottságát.

A probléma az, amit a közvélemény-kutatók válaszmegtagadási torzításnak neveznek. Nem arról van szó, hogy a Trump-szavazók hazudnak a közvélemény-kutatóknak, hanem arról, hogy 2016-ban és 2020-ban a kutatók nem értek el eleget közülük

– magyarázta Silver. A napokban több alkalommal is kiszivárogtak olyan információk, amelyek szerint a demokrata kampánystratégák egymást között már pánikolnak. Úgy vélik, Harris különösen az olyan kulcsfontosságú államokban veszít a támogatottságából, mint Wisconsin és Michigan. Az egyik stratéga egyenesen azt mondta, hogy a demokratáknak semmi okuk sincs az optimizmusra a jelenlegi helyzetben. Silver figyelmeztetett a „Hillary-effektus” veszélyére is Harris esetében, utalva arra, hogy az egyetlen korábbi alkalommal, amikor egy nő volt a párt elnökjelöltje, a bizonytalan szavazók inkább ellene fordultak.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Donald Trump legutóbb Arizonában, egy kiemelt fontosságú csatatérállamban tartott kampánybeszédet, amelyben arról beszélt, hogy az elhibázott migrációs politika miatt az Egyesült Államok a világ szeméttárolója lett. Leszögezte azt is, hogy ha elnök lesz, felszámolja a migránsvárosokat.

Szabadjára engedték az erőszakos kampányt folytató migránsbandák hadseregét. Mi vagyunk a szemétlerakó. Olyanok vagyunk, mint a világ szemétdombja

– fogalmazott Trump.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltje (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.