Horvátország ötven Leopard 2A8-as harckocsit vásárol Németországtól

Zágráb régebbi harckocsijainak egy részét Ukrajnának adja.

Forrás: MTI2024. 10. 28. 21:35
HZ1_8334
20240926 tata HM leopard harckocsi logyakorlat havran zoltan magyar nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horvátország ötven Leopard 2A8-as harckocsit vásárol Németországtól, az erről szóló szándéknyilatkozatot Ivan Anusic horvát és Boris Pistorius német védelmi miniszter hétfőn írta alá Berlinben – közölte a horvát védelmi tárca.

Németország meghívására Horvátország is csatlakozott ahhoz a programhoz, amely Leopard 2A8-as harckocsik közös beszerzését hirdette meg.

A szándéknyilatkozat szerint Horvátország saját készletéből 30 darab M–84-es harckocsit és 30 darab M–80-as gyalogsági harcjárművet ad át Ukrajnának pótalkatrészekkel és lőszerekkel együtt, az ebből befolyt összegből pedig csökkenti az új német Leopard 2A8-as harckocsit beszerzését – olvasható a közleményben.

A horvát kormánynak november közepéig kell hivatalos döntést hoznia a projekt többéves finanszírozásáról.

A közlemény kitér arra is, hogy a horvát hadsereg jelenleg mintegy hetven, jól karbantartott M–84-es harckocsival rendelkezik, amely az orosz T–72-es továbbfejlesztett, jugoszláv változata. A horvát fegyveres erők modernizációja szempontjából pedig kulcsfontosságúak a régebbi, az egykori állam idején gyártott harckocsik lecserélése az új Leopard 2A8-sokra – írták.

A védelmi minisztérium kiemelte: a horvát hadsereg folyamatos korszerűsítésével, illetve a közelmúltban jóváhagyott nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerek (HIMARS) vásárlásával, Horvátország már 2027 előtt eléri a NATO által kitűzött kétszázalékos védelmi költségvetési célt.

Horvátország eddig több mint 200 millió euró értékben szállított katonai segítséget Ukrajnának.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.