Kövér László hivatalos látogatásra érkezett Törökországba

A házelnök kiállítást nyitott meg a Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából.

Forrás: MTI2024. 10. 15. 23:08
Isztambul, 2024. október 15. Az Országgyűlés Sajtóirodája által közzétett képen Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond az Országház a Duna-parton című kiállítás megnyitóján az isztambuli Tarik Zafer Tunaya Kulturális Központban 2024. október 15-én. MTI/Országgyűlés Sajtóirodája
Fotó: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalos látogatásra Törökországba érkezett kedden Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki az Országház a Dunaparton című kiállítást nyitotta meg az isztambuli Tarik Zafer Tunaya Kulturális Központban – közölte az MTI.

A történeti kiállítást a Magyar-Török Kulturális Évad keretében az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, Magyarország Nagykövetsége és a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ Isztambul mutatja be.

A magyar-török kapcsolatok hosszú időre nyúlnak vissza, de a „rokoni szálak ellenére sajnos túl sokáig tartott az az időszak, amikor országaink harcban álltak egymással” – fogalmazott a házelnök. Hozzátette: a magyar emberek soha nem fogják elfeledni azt, hogy török földön lelt menedéket megannyi hősünk.

Kövér László felidézte, hogy a 18. századtól kezdve a magyarok segítették a törököket a tudomány és a kultúra fejlődésében. Valamint azt is, hogy a 19. és 20. század fordulóján rengeteg török tanult szakmát és tudományt Magyarországon és „az első világháborúban fegyvertársként küzdöttünk Gallipolitól Galíciáig.” A trianoni békediktátum utáni nehéz időszakban is örömmel mentek a magyar fiatalok a fiatal Török Köztársaság hívására, mert nagy szükség volt a jó szakemberekre.

Isztambul, 2024. október 15. Az Országház a Duna-parton című kiállítás részlete az isztambuli Tarik Zafer Tunaya Kulturális Központban a megnyitó napján, 2024. október 15-én. A tárlatot Kövér László nyitotta meg. MTI//Országgyűlés Sajtóirodája
Fotó: MTI//Országgyűlés Sajtóirodája

Öröm számomra, hogy a magyar Országgyűlés épületét mától itt Isztambulban, néhány nap múlva pedig, ezzel a kiállítással párhuzamosan Ankarában is bemutathatjuk.

– mondta a házelnök, akinek ez a kiállítás a 2024. évi Magyar-Török Kulturális Évad fontos mérföldköve.

A kiállításon a török-magyar kulturális kapcsolatok erősödésének jegyében a látogatók megismerhetik az Országház épületének építéstörténetét, képző- és iparművészeti remekeit, reprezentatív tereit és történelmi sajátosságát, kiemelve a 20–21. századi török-magyar politikai kapcsolatokat. A gazdag kerámia-, üveg- és bútorművészetet, illetve az Országház festményeit és szobrait bemutató tablókiállítás mellett az Országház épületének műtárgyai, Zsolnay és egyéb épületdíszítő elemek is megtekinthetők.

A kiállítás célja az épület reprezentatív és kulturális értékeinek szélesebb körű megismertetése, valamint az érdeklődés felkeltése az Országház mint turisztikai attrakció iránt.

A Magyarország és Törökország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából szervezett Magyar-Török Kulturális Évad lehetőséget biztosít a két ország kulturális együttműködésének erősítésére.

Isztambul, 2024. október 15. Az Országház a Duna-parton című kiállítás részlete az isztambuli Tarik Zafer Tunaya Kulturális Központban a megnyitó napján, 2024. október 15-én. A tárlatot Kövér László nyitotta meg. MTI//Országgyűlés Sajtóirodája
Fotó: MTI//Országgyűlés Sajtóirodája

Kövér László több eseményen is részt vett: megtekintette Káel Csaba: Tiszta Forrás – Bartók Nyomában Anatóliában című darabjának bemutatóját az Atatürk Kulturális Központban, valamint részt vett Erdal Salikoglu török énekmondó, műfordító, magyarságkutató, az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaság alapító elnöke kitüntetésén is

Erdal Salikoglu a magyar kultúra iránti példaértékű elkötelezettsége, a magyar-török baráti, kulturális és testvérvárosi kapcsolatok ápolása és fejlesztése érdekében végzett magas színvonalú tevékenysége és a fiatal generáció ösztönzése terén végzett munkája elismeréseként a Magyar érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vette át Mátis Viktor nagykövettől.

Kövér László hivatalos törökországi látogatását Ankarában folytatja, ahol tárgyal vendéglátójával, Numan Kurtulmus-szal a Török Nagy Nemzetgyűlés elnökével, találkozik Hakan Fidan külügyminiszterrel és fogadja őt Recep Tayyip Erdogan is.

Borítókép: A helyszínen készült felvétel (Fotó: MTI/Országgyűlés Sajtóirodája)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.